Артилерийска ракетна система за висока мобилност по време на тренировъчна мисия с бойна стрелба във Флорида на 10 май. (Старши летец Джоузеф П. Левейл/ВВС на САЩ)

Свързани новини

01.06.2022 12:13

Новите US ракетни системи ще позволят на Украйна да поразява цели на разстояние 80 км.

Видян 1591 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Високопоставени представители на американската администрация потвърдиха пред репортери във вторник, че Съединените щати ще изпратят на Украйна произведени в САЩ високомобилни артилерийски ракетни системи, известни като HIMARS, като част от 11-ия пакет за подпомагане на Украйна в областта на сигурността, предаде CNN.




Представителите на властите заявиха, че HIMARS ще бъдат оборудвани с боеприпаси, които ще позволят на Украйна да изстрелва ракети на разстояние около 80 км.




 Това е много по-малко от максималния обсег на системите, който е около 300 километра, но е много по-голям от всичко, което Украйна е изпращала досега. Например гаубиците M777, които САЩ изпратиха на Украйна миналия месец, отбелязаха значително увеличение на обсега и мощността в сравнение с предишните системи, но дори и те имат максимален обсег от около 25 км.


 


Новият пакет за помощ в областта на сигурността, който ще бъде обявен официално в сряда, ще включва също радари за въздушно наблюдение, допълнителни противотанкови оръжия Javelin, противотанкови оръжия, артилерийски снаряди, хеликоптери, тактически превозни средства и резервни части, които да помогнат на украинците да продължат да поддържат оборудването, заявиха официалните лица.




По-рано CNN съобщи, че американски служители от седмици обсъждат дали да изпратят на Украйна усъвършенстваните ракетни системи, тъй като те могат да нанасят удари много по-далеч от всички оръжия, с които вече разполагат. Големият обсег на оръжията, които технически могат да нанесат удар по руска територия, породи опасения, че Русия може да възприеме доставките като провокация.


 


 


Във вторник официалните лица заявиха, че САЩ "не насърчават и не дават възможност на Украйна да нанася удари отвъд границите си" и "не се стремят да удължават войната".




Те също така заявиха, че са получили уверения от Украйна, че няма да използват системите за атаки на територията на Русия. Но те подчертаха, че с развитието на конфликта САЩ "ще продължат да съобразяват" помощта си с най-неотложните нужди на Украйна.




Официалните лица заявиха също така, че новите ракетни системи ще помогнат на Украйна да заеме "възможно най-силната позиция на масата за преговори" с Русия, и повториха, че САЩ "няма да оказват публичен или частен натиск върху украинското правителство да прави каквито и да било териториални отстъпки".




Русия многократно е предупреждавала САЩ и съюзниците им от НАТО да не изпращат оръжия на Украйна, а Западът се опасява от ответни мерки, ако някоя от артилерийските системи бъде използвана за нападение на руска територия.



Москва обвинява украинската артилерия за повече от половин дузина случаи на трансграничен обстрел, при които са загинали цивилни граждани и са нанесени материални щети. Киев нито не е поел отговорност, нито отрича за нападенията.



 


 


 


 


 


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Отче Ваш 02.06.2022 08:15

    Новите US ракетни системи ще позволят на Украйна да КАПИТУЛИРА, възможно НАЙ – БЪРЗО !!!! „Слава Кокаина, слава US пасмина, АМИН !!!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

рак

Очаква ви продуктивен ден

Очаква ви продуктивен ден, ако успеете да организирате