Президентът Джо Байдън, придружен от министър-председателя на Швеция Магдалена Андершон и президента на Финландия Саули Ниинистьо, говори в Розовата градина на Белия дом във Вашингтон

Свързани новини

20.05.2022 11:17

Разширяването на НАТО "не е заплаха за никоя държава": Байдън

Видян 2766 пъти | Коментари 1
Гласували 2 рейтинг: 3.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Президентът на САЩ Джо Байдън изрази "силната си подкрепа" за кандидатурите за членство в НАТО на Финландия и Швеция. Той настоява, че продължаващото разширяване на Алианса "не представлява заплаха за никоя държава" - въпрос, който Русия оспорва.




В речта си в Белия дом заедно с финландския президент Саули Нийнистьо и шведския министър-председател Магдалена Андершон Байдън обяви, че ще представи доклад в Конгреса, в който ще призове законодателите да дадат зелена светлина за включването на двете скандинавски държави в съюза на НАТО. В сряда Швеция и Финландия официално поискаха да бъдат приети във водения от САЩ военен блок.




"Швеция и Финландия вече са сред най-близките ни партньори по редица въпроси", заяви Байдън. "Днес с гордост мога да ги уверя, че имат пълната, пълна подкрепа на Съединените американски щати. "


 


Като похвали демократичните правителства и модерните армии на двете страни, Байдън заяви, че тяхното включване ще "направи НАТО по-силен".


 


 Байдън добави, че "присъединяването на нови членове към НАТО не представлява заплаха за никоя държава" и че "целта на Алианса е да се защитава от агресия".




"Ние отхвърляме кървавото верую, че силата прави правото", заяви той, като в заключение заяви, че "вратата на НАТО остава отворена" за други потенциални членове.




Русия вижда нещата по различен начин. Кремъл разглежда разширяването на НАТО в Източна Европа - което западните лидери първоначално обещаваха на Москва, че никога няма да се случи - като заплаха за националната му сигурност. Освен това настояването на Украйна да се присъедини към алианса и помощта, която Киев получи от НАТО през последните години, бяха посочени от Русия като ключов фактор за решението ѝ да нападне Украйна през февруари.


 


 


В продължение на десетилетия анализатори и висши политически служители на Запад предупреждаваха, че разширяването на НАТО в крайна сметка ще доведе до война в Европа. Сред тях е Джордж Кенан, американски дипломат и архитект на твърдата антикомунистическа политика на Вашингтон по време на Студената война. Разширяването на НАТО, пише той през 1997 г. , "би било най-съдбоносната грешка в американската политика през цялата епоха след края на Студената война".


 



Във връзка с влизането на Швеция и Финландия в алианса Москва нарече този ход "сериозна грешка с дълготрайни последици" Все пак говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви тази седмица, че Русия разглежда стремежите на двете страни към НАТО като по-малко обезпокоителни от тези на Украйна, където евентуални териториални спорове "биха довели до огромни рискове за целия континент".


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 21.05.2022 22:48

    напротив ,където се настанят предизвикват война....

RSS

Най-нови

Израел нанесе удар по Иран

Израел нанесе удар по Иран

В ранните часове на петък Израел е ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

стрелец