Георги Папазки е един от тримата братя с прочутата фамилия от Враца, която има различна известност, в това число в хазартния бизнес с марката Winbet, но вече и други брандове, които изглеждат конкурентни на основния. Досегашният собственик Васил Божков пък е най-крупната фигура в същия този хазартен бизнес през първите 30 г. от прехода.

Свързани новини

06.04.2023 17:50

Новият бос на ЦСКА взе за 22М лв. Телефонната палата от В.Божков

Видян 7159 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Една от най-знаковите сгради в самото сърце на София на жълтите павета и то на символична цена – 500 евро на квадрат беше придобита от врачанския бизнесмен Георги Папазки, който само преди седмици стана и съсобственик на столичния футболен гранд ЦСКА.


Георги Папазки е новият собственик на Телефонната палата само срещу 22 млн.лв., като предишният притежател Васил Божков плати за нея над 50% повече – 33,9 млн.лв., която също беше най-много половината от реалната, дори при значително по-ниската тогава база на цените на недвижимостите. То пък беше, тъй като предшестващият Божков собственик беше друг фалирал бизнесмен - повелителят на банкрутиралата КТБ и на Виваком Цветан Василев. Сегашната пазарна цена е поне 3-4К евро на квадрат или 120 - 160 млн.лв.


Преди 3 г.  бизнесменът, наричан и медийно Черепа, забегна от България и вместо да бъде музей на колекцията му от антики, зданието пустееше като само павилион в двора и малка част от партера действаха под формата на различни не дотам успешни заведения, каквото има и в момента.


Георги Папазки е един от тримата братя с прочутата фамилия от Враца, която има различна известност, в това число в хазартния бизнес с марката Winbet, но вече и други брандове, които изглеждат конкурентни на основния. Досегашният собственик Васил Божков пък е най-крупната фигура в същия този хазартен бизнес през първите 30 г. от прехода.


Това е важно, защото винаги трябва да се дирят следите на парите.
По информация от нотариалния акт Папазки купува зданието през декември м.г. за 22 млн. лева през едноличното си дружество ГПП Мениджмънт, регистрирано през месец май миналата година.


Продавач е ликвидаторът на НГ Пропърт. Ликвидаторът е назначен от синдика на дружеството - майка Ню геймс. Мажоритарен акционер в него е Васил Божков, но от началото на 2021 г. то е обявено в несъстоятелност и дейността му е прекратена.
"Покупката се извърши след заличаването на четири възбрани, наложени от държавата, с одобрението и под надзора на компетентния български", пише в съобщение на ГПП Мениджмънт.


Това може би се превежда като покупка след падането на запорите, които бяха наложени след повдигането на 19 обвинения срещу Божков, което съдът постанови.
Интересно е кой в такъв случай получава парите за сградата – 22 млн. лв.?


Не е тайна, че Божков има финансови притеснения, откакто не живее в България, както и че се опитва оттогава да осребри всичките възможни недвижими имоти, които е натрупал в годините на доминацията си в хазартния бизнес. Това би обяснило и сензационно ниската цена – поне 6-8 пъти под пазарната.


Прессъобщението на новия собственик не дава конкретен отговор какво ще е бъдещото предназначение на Телефонната палата:


Според Капитал едно от най-вероятните развития е сградата да стане хотел (подобна функция попада в отреждането "многофункционална обществено обслужваща сграда" - бел. авт.). Твърди се, че новият собственик е в напреднали преговори с голяма международна хотелска верига, която засега не е представена на пазара в София, за да работи под бранда й. Ако тези планове се реализират на ул. Гурко ще има два луксозни хотела един срещу друг - точно срещу Телефонната палата е Гранд хотел София - петзвездният на НИКМИ.


Освен това "плановете на инвеститора предвиждат да се укрепи конструкцията, тъй като в момента не отговаря на съвременните земетръсни норми. От години сградата е оставена без поддръжка и по тази причина се превръща в опасна за живота и здравето на българските граждани", се казва още в прессъобщението.
За укрепването на сградата има съществуващ проект, чието изпълнение ще струва около 20 млн. лева, казват информирани източници. В момента покривът е протекъл, някои външни облицовки падат и инвеститорът е извикал алпинисти, които да ги укрепят на първо време.


Строежът започва през 1938-1939 г., но е окончателно завършен едва през 1949 г., в ансамбъл с Централната поща в съвременния й вид от едната страна и жилищната кооперация на другия ъгъл на ул. Батенберг, тогава Софийска комуна - от втората страна. Зад нея, пак в същия стил, е и централата на групата Химимпорт с ЦКБ и Армеец.


Телефонната палата е разположена на терен от 4,1 дка в идеалния център на ул. Гурко 2-4 срещу градската градина, наричана от софиянците в помече „градинката на Народния театър”.
Строена е по проект на Станчо Белковски и Борис Йолов. Архитектурно-строителен паметник от ниска категория - "за сведение”.


Общата й РЗП със сутерен е 22 170 кв.м.
Цената: 324 600 лева за терена и 21 675 400 лева за сградата, е преведена по специална доверителна сметка на нотариуса по сделката в близката до ДПС и лично до нейния почетен председател Ахмед Доган Търговска банка Д. Тя ги е препратила в Алианц банк България.


Временният синдик Т. Найденов потвърди, че средствата от продажбата са получени в дружеството частично (малко над 20 млн. лева), тъй като преди това с част от тях ликвидаторът е удовлетворил постъпили искания на кредитори. Кредиторите предявят искания в 6-м. Срок до 8 февруари.


Не е заличено заради малка сума данъци. На 22.02. 2020 г. лицензите на Ню геймс за хазарт са прекратени. На 28-и дружеството, т.е. Божков, подава иск за несъстоятелност, поради  неплатежоспособност.


На 11.03. 2020 г. е постановена обща възбрана и запор върху имуществото.На 06.01 2021 г. е вписано в несъстоятелност. Макар подобно желание да е имало и самото дружество, то става по искане на кредитори с неизплатени печалби от лотарията и няколко юридически.

Първата жалба например, е от молител от Севлиево, който е спечелил 1 млн. лева от лотарийна игра. Преведени са му първите 2 вноски, но 3-тата - не. Към него са се присъединили и др. Не е ясно обаче доколко ще могат да вземат пари, ако – както обикновено става в практиката, основните задължения са към фирмата – майка, т.е. към Божков.


Пламен Валентинов


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 07.04.2023 07:53

    А кой е нотариуса, изповядал сделката?!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

лъв