Екип от вещи лица прави нова оценка на държавния имот в Борисовата градина в София, където се намира ст. "Българска армия"

Свързани новини

09.01.2023 09:42

ЦСКА-София ще плаща по нова оценка за стадион на мястото на Българска армия

Видян 5154 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Екип от вещи лица прави нова оценка на държавния имот в Борисовата градина в София, където се намира ст. "Българска армия", съобщава в Сега. След като тя бъде готова, наемателят "ЦСКА-София" трябва да внесе паричната ѝ равностойност в капитала на планираното публично-частно дружество, за да бъде завършено учредяването му и да може футболният клуб евентуално да продължи процеса по изграждане на ново съоръжение в най-големия столичен парк.

Това става ясно от отговорите на Министерството на младежта и спорта (ММС), изпратени след запитване по темата от "Сега". В началото на декември стопанисващото дружество "Сердика спортни имоти" ЕАД (ССИ), чийто принципал е ММС, и клубът на Гриша Ганчев подписаха меморандум за създаване на въпросната съвместна фирма, в която държавата ще участва с непарична вноска под формата на апорт на имота.

Решението за създаване на смесеното "Спортни имоти Българска армия" АД беше взето още през октомври 2019 г. от Министерския съвет, оглавяван тогава от Бойко Борисов. През април 2020 г. имотът в Борисовата градина беше оценен на 32 274 900 лв., но сумата не се хареса на "ЦСКА-София" и по настояване на клуба беше извършена нова оценка, която само три месеца по-късно - през юли 2020 г., занижи стойността до 23 310 700 лв.

Въпреки това от футболния клуб така и не внесоха въпросната сума и идеята за публично-частното партньорство постепенно сякаш отшумя във времето. След смяната на властта и встъпването в длъжност на новия спортен министър Радостин Василев (първоначално от ИТН, а в края независим) беше официално съобщено, че този модел въобще няма да се прилага, а ще се учредява срочно вещно право на футболния клуб върху имота.

За целта миналия май беше подписан анекс към договора за наем, според който "ЦСКА-София" временно няма да плаща дължимата месечна сума от 62 000 лв. без ДДС - до сключване на нотариална сделка, но не по-късно от 1 март 2023 г., след което ще трябва да издължи натрупаните дългове. Това беше потвърдено от ММС, което в отговор на конкретния въпрос от "Сега" заявява:

"Наемателят плаща дължимия наем за базата в Панчарево, консумативните разноски и данъците за стадион "Българска армия". Единствено не се начислява наем за ползването на стадиона за периода 01.05.2022 - 01.03.2023, но това не означава, че тези наеми не се дължат. Дължат се и ще бъдат начислени след тази дата."

Относно завръщането към идеята за смесено дружество от спортното министерство са категорични, че партньорството ще бъде равноправно:

"Моделът, по който ще бъде формиран капиталът на дружество е обявеният в РМС от 2019 г., а именно равни като стойност вноски - непарична от страна на ССИ и парична от страна на "ЦСКА-София". Паричната вноска на "ЦСКА-София" трябва да е равна на непаричната вноска от страна на "Сердика спортни имоти", като съгласно подписания меморандум ще бъде извършена нова оценка на имота от вещи лица."

Не е ясно обаче как ще бъде запазен 50-процентният дял на държавата в бъдеще, ако/когато "ЦСКА-София" осъществи анонсираната инвестиция в имота. Според представените от самия футболен клуб данни новият стадион трябва да струва около 90 млн. лв. Със сигурност непаричната апортна вноска в капитала на съвместното дружество ще бъде в пъти по-малка.

"Всички инвестиции по реконструирането на стадиона са за сметка на "ЦСКА-София", като ССИ няма да заплаща нищо и ще остане пълноправен акционер в "Спортни имоти Българска армия" АД с дял от 50%", гласи лаконичният отговор от юридическия екип на ММС.


В края на миналата седмица служебният министър на младежта и спорта Весела Лечева се яви в Народното събрание, за да участва в парламентарния контрол. Пред депутатите тя говори по различни теми, включително тази за ст. "Българска армия". По думите ѝ двете страни "работят в пълен синхрон" за започване на процеса по реконструкция и строителство в Борисовата градина.

"За да бъде изпълнено решението на МС, "Сердика спортни имоти" ЕАД и ПФК "ЦСКА-София" ЕАД подписаха на 6 декември 2022 г. меморандум за създаването на съвместно дружество за строителството на нов стадион на футболния клуб. Със споразумението двете страни се ангажират с конкретни стъпки и срокове относно учредяването на съвместното дружество. Създадени са условия ПФК "ЦСКА-София" ЕАД да продължи с дейността по проектиране на стадиона, докато продължава юридическото оформяне на съответните документи и процедурата по вписване на съвместното дружество в Търговския регистър. Процедурите по оценка на активите отнемат време. Това не е нещо, което може да бъде свършено за няколко часа, но всички заинтересовани страни не са спирали да работят", заяви Лечева.
 
След изказването на министъра в парламента коментар пред медиите даде и адвокатът на "ЦСКА-София" Станислав Трендафилов. Пред в. "Мач Телеграф" той заяви:

"Действаме по план за стадиона. Имаме поет ангажимент и се надяваме до края на месеца да можем да входираме документите. Не ми се иска да се обвързвам с някакви срокове за началото на строеж на стадиона, защото си има фази по закон, които трябва да минем и те не зависят нито само от държавата, нито само от нас. Тоест, комплексни неща, които изискват одобрение на главен архитект и там тези срокове няма как да ги предвидим. От наша страна, каквото сме поели като ангажимент, ще го изпълним. Честно казано се надявам да няма уловки. Проектът, който изготвяме, отговаря на абсолютно всички изисквания. Да се надяваме, че някакви уловки няма да се появяват в този процес."


 Снимка: БГНЕС


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

близнаци

Днес ще имате доста неща за уреждане

Днес ще имате доста неща за уреждане. Преди обяд