Закриването на въглищните централи

Свързани новини

07.07.2023 10:21

Нови изменения в Плана за възстановяване предвиждат затваряне на 800 MW мощности до 2026 г.

Видян 1321 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Закриването на въглищните централи в България ще лиши хиляди българи от работа, смятат експерти


Нови изменения в Плана за възстановяване и устойчивост предвиждат поетапно извеждане от експлоатация на електроцентрали на въглища с брутна мощност 800 MW до 2026 г. Промените са предложени от Министерството на енергетиката като не е посочено кои централи ще бъдат закрити. В случай на затваряне на въглищните централи в България хиляди българи ще останат без работа. Според енергийни експерти това е поредната лобистка идея, която има за цел да ликвидира цял един сектор и редица още, свързани браншове.


Според енергийни експерти проблемът с бъдещето на въглищните централи продължава да бъде нерешен поради дългогодишното отлагане на изготвянето на цялостна стратегия за един от структуроопределящите отрасли за българската икономика, а именно "Енергетиката". По думите им страната ни е притисната да ограничи количеството емисии въглероден диоксид, чийто висок дял в момента оказва влияние върху стойността на електроенергията.


"За всички е ясно, че е необходимо да бъде намерена алтернатива на въглищните централи в страната. Това обаче не може да се случи в рамките на три години.", категорични са експертите. По думите им, когато се планира да се изведе от експлоатация една мощност, трябва да има ясен план с какво тя ще бъде заместена. Според тях това е единственият начин да не бъде нарушен балансът на енергийната система от една страна и от друга да не се постави под риск енергийната независимост и сигурност на страната. "България е единствената държава членка на ЕС, която все още не е депозирала в ЕК Териториалните планове за трите въглищни региона (Стара Загора, Перник, Кюстендил), а основните плащания по линия на Фонда са планирани именно за тази година. Става дума за 2/3 от средствата от общо 1,4 млрд. евро, предвидени за трансформацията на трите области, но ако тези планове не бъдат одобрени, необходимите средства за зеления преход ще бъдат изгубени. Страната ни вече загуби първия транш от 100 млн. евро по линия на Фонда заради забавяне на стратегическите планове. ", посочват още експерти.


Енергийни експерти коментираха, че България е поела ангажимент като страна член на ЕС за постигне на общите цели за борба с климатичните промени. "Това обаче не налага закриване на своите въглищни централи до 2026 година, а инвестиране в нови мощности и използване на алтернативни горива.", категорични са те. Според тях не трябва да предаваме така лесно българските ТЕЦ-ове особено в момент, когато България все още не е готова и няма ясни разчети колко ще ни струва преминаването към енергетика с нулеви емисии. По думите на експерти най-реалистичният план за преминаване към зелена енергия е в периода 2030-2035 г., а до тогава трябва да се запазят базовите мощности и да се инвестира в тяхната модернизация и енергийна трансформация. Те допълниха, че ВЕИ-тата не са най-добрият вариант, на който страната ни може да разчита за производството на електроенергия занапред.


По думите на експерти в областта на енергетиката, затварянето на въглищните централи толкова скоро ще предизвика национална катастрофа. Според тях с вземането на подобни решения, без цялостен анализ за състоянието на сектора, българската икономика ще бъде унищожена.






Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

близнаци