Това са базови мощности, без тях ще се върнем към времето, когато е имало режим на тока, казват още синдикалистите.

Свързани новини

12.01.2023 13:15

Работници от въглищните централи - на протест в София

Видян 1117 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Пред сградата на парламента се провежда синдикалната демонстрация под наслов "Да защитим енергийната сигурност на страната". Той е организиран от синдикатите. Недоволството е във връзка с поетия ангажимент за намаляване на въглеродните емисии спрямо нивата им през 2019 г.

Протестиращите искат Народното събрание да задължи Министерския съвет да започне преговори с Еврокомисията за отмяна на този ангажимент. Те настояват още парламентът да гарантира дейността на въглищните централи поне до 2038 г.

Над 500 работещи във ТЕЦ "Марица Изток 2" тази сутрин тръгнаха към София, обясниха синдикатите. Според тях заложените в плана 40% намаляване на въглеродните емисии ще доведат до намаляване на работата в централата с между 50 и 60%. Това значи 6000 души да си останат вкъщи, казват синдикалистите в централата.

Те настояват за предоговаряне на глава „Енергетика” в Плана за възстановяване и комплекс „Марица Изток” плавно да бъде изведен до 2038 г. от работа.

Това са базови мощности, без тях ще се върнем към времето, когато е имало режим на тока, казват още синдикалистите.

„Не търсим масовост днес, а да покажем на политиците, че тези хора имат какво да им кажат”, каза Пламен Димитров, президент на КНСБ. „Гледах социологическо проучване, според което повече от половината българи искат да запазим работата на централите. Тоест това не е само гласа на работещите, а и разумът на обществото”, каза Димитров.


Снимка: БНР
„Миналата година 8 милиарда лева генерира държавната енергетика, която влезе в бизнеса, за да можем да запазим конкурентноспособност, да запазим работните места, а и за потискане на цената за бита. Ако нямаме тези въглищни централи, които генерират малко повече от половината ток, който потребяваме зимата, може да си представите какво ще стане. Бизнесът каза, че ще има поголовни фалити. Говорят за 100 000-150 000 работни места, които може да бъдат загубени”, заяви Димитров.

По думите му нормализиране на цената на тока се очаква най-рано през 2026 г.

Снощи в комисията по енергетика се е стигнало до съгласие по тези въпроси, синдикатите очакват да видят дали то ще бъде гласувано в пленарна зала.

Страната ни е ключова за наличието на ток особено през зимата в целия регион. Ще има режим, ако при нас няма такива мощности, смята още Пламен Димитров./


ThinkStock/Getty Images



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 12.01.2023 10:22

    Да навестят и новото шарлатанче Пеканов, който упорито работеше по въпроса, а сега ни готви секирата и с еврото. Ех, Радев, кой ти ги натриса тези българомразци и защо играеш антибългарска роля

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.