Свързани новини

30.10.2013 16:50

Ноемврийските сметки за парно - по-високи заради нова наредба

Видян 1401 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Първите сметки на абонатите на "Топлофикация София" за ноември вероятно ще бъдат по-високи от миналогодишните заради промени в наредбата за топлоснабдяването, публикувани в Държавен вестник вчера, заявиха на брифинг председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков и председателят на стопанската комисия към съвета Николай Стойнев, предаде Днес.бг.


От Столичния общински съвет /СОС/ настояват за гратисен период преди промените да влязат в сила.  


Николай Стойнев обясни, че досега топлофикационните дружества изчисляваха сметките с прогнозни дялове на базата на потребеното количество енергия за същия месец в миналия отоплителен сезон.


Според новите промени те трябва да се смятат вече на средноконсумирано количество на ден, т.е. общата изразходена енергия за миналия сезон на домакинство, разделена на броя дни, в които е имало парно, умножен по коефициент за средната температура за месеца. Така с новия начин на изчисляване сметките ще бъдат по-големи през ноември, декември, март и април, и по-ниски - през студените януари и февруари.


Причината е, че средната стойност на ден през този отоплителен сезон ще е еднаква за всички месеци, а досега прогнозният дял беше за съответния месец.


СОС като принципал на топлофикационното дружество още от средата на миналия отоплителен сезон работи по промени в наредбата, каза  председателят на СОС Елен Герджиков.


Той припомни, че от миналата зима са създадени две работни групи - от експерти и от общински съветници по проблемите на "Топлофикация", и са направени два пакета от мерки, някои от които са влезли  в наредбата.


От СОС обаче не разбират защо наредбата се приема по време на отоплителния сезон и защо промените, които засягат абонатите, не са предшествани от информационна кампания.


Според Николай Стойнев приемането на тази наредба е фатално закъсняло. Той обясни, че тя решава някои проблеми, но много въпроси като индивидуалните договори, темата за сградната инсталация, остават незасегнати.


С новите промени в Наредбата се въвежда и възможността за самоотчет, която досега се е правила на добра воля от "Топлофикация - София". Сметката за парно ще бъде разделена от тази за топла вода, но не както общинарите са били предложили, в новите текстове е записано - "по желание на етажните собственици и за тяхна сметка".


Герджиков съобщи още, че "Булгаргаз" е изпратила писмо с ултимативен характер към "Топлофикация София" да се разплати за получената през годините газ. В писмото няма краен срок за разплащане към газовото дружество, но средствата се искат възможно най-скоро.


Според него "Булгаргаз" вече е прехвърлила вземанията от 130 млн. лв. към Българския енергиен холдинг. В свое становище холдингът е посочил, че ако „Топлофикация София" не започне да погасява задълженията си, то те ще бъдат прехвърлени към трето лице - притеснявам се, че това означава скрита приватизация на дружеството, посочи Герджиков.


Това е така, защото задълженията на софийското парно могат да се прехвърлят към частна фирма, която ще придобие огромно влияние върху дружеството.


Председателят на работната група за "Топлофикация" от СОС Зафир Зарков посочи, че задълженията на дружеството са две - едното е от 220 млн. лв., а другото - 123 млн. лв., е прехвърлено от "Булгаргаз" към БЕХ. Общите задължения към 30 септември на БЕХ към "Топлофикация София" са 364 млн. лв. По думите на Зарков на разговори в БЕХ е казано, че ако не се намери вариант за изплащане на тези суми, БЕХ ще пристъпи към продажба на вземането си. Това не означава нищо друго, а скрита приватизация на "Топлофикация София", потвърди Зарков.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

дева