Свързани новини

16.10.2013 15:50

Топлофикация не може да докаже сметките за парно

Видян 2840 пъти | Коментари 0
Гласували 3 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Топлофикация София не може да докаже, че сметките за парно почиват на реално направени разходи и затова губи дела, когато се опитва да осъди длъжници. Това става ясно от едно от последните съдебни решения в полза на съответния длъжник на дружеството. Решението на Белослатинския районен съд е окончателно и не подлежи на обжалване, предаде Offnews.bg.


То е заведено по искане на Топлофикация София срещу клиент, към който дружеството има претенции за връщане на 4296,35 лева. Според топлинната фирма набеденият клиент дължи сумата за консумирана и незаплатена топлинна енергия, от които 2336,75 лева са главница, а 1959,60 са лихви за забава.


Съдът отказва да уважи иска по две причини. Първата е, че от Топлофикация са пропуснали да вземат предвид факта, че сметките са дължими само в случай, че не е изтекъл 3-годишният давностен срок. В случая за голяма част от периода той е изтекъл. Втората – те не могат да докажат разходите по начислените сметки, обясниха от районния съд.


Само за последните месеци дружеството загуби стотици дела срещу свои (бивши) клиенти  поради същите причини. Неприятната статистика обаче показва, че малък брой от делата, които е завела Топлофикация, са спечелени именно от абонатите. Само преди месеци стана ясно, че от столичното дружество са източили няколко милиона чрез адвокатски кантори и подновяване на стари дела срещу потребителите, чиято давност отдавна е изтекла. Това скандално разкритие направи изпълнителният секретар на Федерацията на потребителите Павел Кърлев. От няколко месеца насам то е изровило стари изпълнителни листове от периода 1998-2000 г. Това обаче са архивирани дела, по които не са проведени изпълнителни действия от държавните съдебни изпълнители. Съгласно предишния Гражданско-процесуален кодекс, те имат давност 2 години, след което делото се прекратява и на практика парите за юридически консултации, които парното харчи потъват в частни съдия-изпълнители и адвокати, успокои Кърлев.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

дева