В понделеник, на 27.06.2022 г. на сайта на Министерството на икономиката и индустрията са обявени Публични покани за набиране на членове на Съвета на директорите на Държавната консолидационна компания, Национална компания индустриални зони ЕАД и БЪЛГАРСКА АГЕНЦИЯ ЗА ЕКСПОРТНО ЗАСТРАХОВАНЕ ЕАД, СОФИЯ

Свързани новини

28.06.2022 13:31

Нинова пуска нови незаконни назначения в апетитни държавни бордове

Видян 3242 пъти | Коментари 2
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна



В понеделник, на 27.06.2022 г. на сайта на Министерството на икономиката и индустрията са обявени Публични покани за набиране на членове на Съвета на директорите на Държавната консолидационна компания, Национална компания индустриални зони ЕАД и БЪЛГАРСКА АГЕНЦИЯ ЗА ЕКСПОРТНО ЗАСТРАХОВАНЕ ЕАД, СОФИЯ.




На пръв поглед, това звучи едновременно странно и говори зле за управленските имения на вицепремиера и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова, понеже „старите” бордове са на по 3 месеца. В края на март бяха назначени новите Съвети на директорите на държавните дружества под опеката на Министерството на икономиката и индустрията. При това в разрез със Закона за публичните предприятия и правилника към него, нищо че министърът се води юрист.




Бордовете бяха назначени само и единствено с протоколни решения на министъра на икономиката и индустрията, въпреки изискването на закона да има проведен конкурс, като впечатление правят и самите протоколи за смяната – те не са на бланка на Министерството и очевидно са писани на коляно в тъмни стаички извън него.




Сега, в опит да замажат закононарушенията си, в 12 без 5 Корнелия Нинова и нейният фаворит и шеф на кабинета Калоян Методиев бързат да си окопаят хората в държавните дружества преди идването на служебното правителство.




Ръководителката на БСП не успя да намери време за консултациите при президента Радев, като се оправда с бюджета, по който няма думата, откакто бе внесен в парламента още на 8 юни, но успя да пусне в буквално по същото време конкурси за ключовите си държавни дружества.




При това с рекорден 3-дневен срок за подаване на документи – от 27.06. до 30.06.2022 г. Какво означава това – реално ще могат да се явят само предварително подготвени от обявилите конкурса, които са знаели по-отрано, че трябва да имат подготвени документи и какво точно ще се изисква от тях.




Интересно в случая е, че кандидатите на Нинова, участващи в органите на управление и контрол дори нямат нищо общо с партията й – те са външни за БСП хора, приближени на нея и на сивия кардинал от министерството и бивш лидер на младежкото СДС Калоян Методиев.




Интересно защо това се крие дори от самите приближени на Нинова социалисти. Явно Калоян Методиев се ползва с далеч по-голямо доверие от Изпълнителното бюро на БСП и приближените съпартийци.




Действащият в момента директор на  ,Национална компания индустриални зони е небеизвестният Петков Николов – вечният шеф на Комисията за защита на конкуренцията при правителствата на НДСВ, Тройната коалиция и ГЕРБ, който по-късно беше назначен за шеф на Патентното ведомство. Човек, предизвикал немалко скандали с дъх на корупция.

С каква точно експертиза въпросният приближен на Нинова и Калоян Методиев управлява индустриалните паркове и привлича чуждестранни и местни инвеститори – остава неясно.

Да не говорим, че кандидатурата му не съответстваше и на законовите изисквания и се наложи да се заобикалят ред регламенти.




Всичко това го прави правителството, което се бори срещу статуквото, мафията и корупцията. Да имаме предвид делата. Не думите.




Има и още едно отчайващо за Промяната обстоятелство – административния капацитет, който е нулев.




В Приложение № 3 към настоящата публична покана  за избор на членове на Съвета на директорите на НКИЗ ЕАД, има информация за текущото състояние на предприятието, неговата стратегия и цели.




Прави впечатление, че данните вътре са стари. Оставете другото, но вече не съществува дъщерното на НКИЗ ЕАД дружество - ,Индустриална зона – Видин ЕАД, което е заличено в момента.




Както се разбира от всичко, бързането е голямо, за сметка на професионализма, добрите нрави и нормативните разпоредби.



Може да се предположи, че в бюджета, който предстои да бъда актуализиран, въпреки всичките текущи кризи и цени, са предвидени средства за държавните дружества, които хората на Нинова следва да продължат да усвояват дори, след като тя вече не е на власт.




Целта е да вържат ръцете на едно бъдещо служебно правителство, които да бъде безсилно пред вече бетонираните с конкурси Бордове на дясната ръка на Нинова – Калоян Методиев.


 


 


Радостина Тонева


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Тихомир Томов 28.06.2022 22:02

    Бордовете са само хранилки и нямат място вече в Страната !

  • 001 Anonimen 28.06.2022 19:27

    Нинова трябва сериозно да бъде разследвана и съдена за безобразията, които сътвори за нула време. Гордеят ли се обикновените социалисти с капиталистическата си корумпирана лидерка?!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

везни