Свързани новини

24.05.2021 20:50

Николай Стайков спечели голямата награда Радостина Константинова за Осемте джуджета

Видян 1482 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 4.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Николай Стайков от Антикорупционния фонд спечели голямата награда за разследваща журналистика „Радостина Константинова“ за разследването си „Осемте джуджета“, съобщиха от фондацията, поддържаща наградите, съобщава Свободна Европа.


Номинирани бяха общо 25 журналистически материала, публикувани между 1 май 2020 г. и 30 април 2021 г. Членове на журито бяха Валери Тодоров, Добрина Чешмеджиева, Къдринка Къдринова, Лили Маринкова, проф. Милко Петров, Михаил Вешим и Светла Петрова.


През миналото лято Антикорупционният фонд публикува четири епизода на разследването на Николай Стайков „Осемте джуджета“. То разказваше за схема за изземване на бизнеси с участието на бивши и настоящи високопоставени представители на прокуратурата, от която беше пострадал известният производител на асансьори Илия Златанов. Вледствие на разследването беше образувана прокурорска проверка, но към момента не е ясно на какъв етап се намира тя.


Журито от фондация „Радостина Константинова“ нареди на второ място Миролюба Бенатова за разследването ѝ за правителствената болница „Лозенец“, в което бяха разкрити данни за източане на здравната каса по скъпоструваща пътека за лечение на тромбоза. То беше излъчено в предаването „Алтернативата“ на ТВ1.


Трето място си разделиха Даниела Костадинова от БНР и Виктория Симеонова от онлайн предаването „Господари на ефира“. Разследването на Костадинова представя злоупотреби по проект, финансира от ЕС, а това на Симеонова беше озаглавено „Финансовата пирамида „Глобал Маркетс“ завлича хора с колосални суми“.


„Благодаря на всички журналисти, които участваха в конкурса и които отново показаха, че разследващата журналистика е сила и коректив на недъзите на обществото ни“, каза д-р Мария Вангелова, председател на фондацията.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

овен

Важен ден

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Важен ден, особено за взаимоотношенията ви с околните.