Според бившият председател на Народното събрание Ива Митева всички новоприети поправки в Конституцията „са на ръба или противоконституционни“. В студиото на „Тази сутрин“ тя представи част от спорните, според нея, текстове.

Свързани новини

29.01.2024 09:24

Няма верен текст, поправките в Конституцията са на ръба или неконституционни: Ива Митева

Видян 1606 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Според бившият председател на Народното събрание Ива Митева всички новоприети поправки в Конституцията „са на ръба или противоконституционни“. В студиото на „Тази сутрин“ тя представи част от спорните, според нея, текстове.

„За мен няма верен текст. Единствено може да изключим от това първата разпоредба, че наука, образование и култура са национално ценности – каквото и да значи това. Едната група текстове са с мандата на Народното събрание. Тази непрекъсваемост, която направиха. Грубо не се прави разлика между мандат и срок на пълномощия на НС. Служебният кабинет е друг въпрос, който е дискусионен, а според мен и противоконституционен. Отнемат се правомощия грубо на президента.
 
Тези лица, които са изброени (като възможности за заемане на поста служебен премиер – бел. ред.), дори не се урежда какво става с тях – прекъсват ли, прекратяват ли своите правомощия, как след това се връщат на своите постове? Това не е гарантирано, както е гарантирано на депутата, който става министър. Стандартите ги има заложени в добрите практики на Съвета на Европа.
 
Колегите са се опитвали да преписват международни документи. Ограниченията в правомощията на служебното правителство са щели да бъдат предвидени в закон. Кой е този закон и какъв ще бъде“, коментира още Ива Митева.
 
„Не смятам, че Конституционният съд ще обяви цялото решение за избора на новите конституционни съдии за противоконституционно. На прост език – мандатът им няма да бъде 9 години, а ще бъде 7 години. Това е с категоричност. В предишните решения през годините никъде не е записано за мандат се избира конституционен съдия. Кое налагаше изричното сега записване – друг въпрос е. Това е надлъгване с Конституционния съд, което няма как да мине“, коментира още Митева.
 
 
 
 


 

 




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

стрелец