Проф. Киров е категоричен, че хора с такова мислене, нямат място в българския Конституционен съд.

Свързани новини

19.01.2024 10:48

Не разбира ролята на Конституцията: Проф. Киров за кандидата на ППДБ и ЧСИ за КС

Видян 2200 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Изключително негативна оценка даде тази сутрин бившият конституционен съдия и преподавател-конституционалист проф. Пламен Киров по отношение на тезите на съдия Белазелков, развити по време на вчерашното му изслушване като кандидат за конституционен съдия от квота на ПП-ДБ.

"Съдия Белазелков разви позицията си, че чрез тълкуване ние може да променяме значението на нормите, на принципите, които са заложени в Конституцията. Това е изключително опасно, предупреждава проф. Киров.

И още, обръща внимание проф. Киров - според Белазелков - решенията на някои надницонални съдилища имат предимство пред решенията на Конституционния съд на България. Този човек не разбира свойството и ролята на Конституцията и на националната конституционна система за функционирането на националната държава."

Проф. Киров е категоричен, че хора с такова мислене, нямат място в българския Конституционен съд.

Ето интервюто с проф. Пламен Киров, дадено за Епицентър. бг

- Проф. Киров, как ще оцените вчерашното изслушване в конституционната комисия на тримата кандидати за членове на Конституционния съд?

- Лошо замислено и още по-лошо изпълнено.
 
- Защо?

- Това не беше истинско изслушване, а изслушване по предварително зададени въпроси от някои НПО, като част от въпросите бяха безсмислени. - с ниско ниво на интелигентност, което не предполага интелигентни отговори

- Дайте пример?!

- Например въпросът - кои норми на Конституцията са важни? Ами те, щом са в Конституцията, всички норми са важни. От притеснение кандидатите се впуснаха в дълги размишления върху конституционната теория, която никой от тях не владее и не познава. Включително и силно рекламираният бивш съдия от ВКС, който се опитваше да оригиналничи през цялото време.

- Съдия Белазелков беше изрично попитан за позицията му по отношение на еднополовите бракове, на което той отговори, че "Бракът като тайнство, няма как да бъде изживян като еднополова връзка”, която той нарече сатанинство, а "гражданският брак е сделка”. Беше ли удачно така да влезе в този дебат?

- Той не влезе пряко в този дебат. Влезе покрай заявленията, които направи за това, че практиката на Конституционния съд по тълкуване на Конституцията трябва да бъде променена, защото тя непрекъснато се променяла, защото се променяло мисленето на хората. По този начин съдия Белазелков изповядва една американска теория за израстване, развитие на Конституцията в практиката на Конституционния съд. Тоест, че Коституцията на Република България ще бъде онова, което Конституционният съд каже, че тя е.

- Това е опасна теза, проф. Киров!

- Да, това каза съдия Белазелков - че чрез тълкуване ние може да променяме значението на нормите, на принципите, които са заложени в Конституцията. Това е изключително опасно! Белазелков излиза от позициите на съдия, на магистрат, което би трябвало да означава, че е деполитизиран, но той показа точно обратното. Особено в битността му на председател на ССБ - една ярко партийна организация на съдиите в България!

- Беше му зададен и въпроса за Истанбулската конвенция, ако отново бъде предмет на конституционно решение, как бе постъпил - съдия Белазелков не даде ясен отговор, но заяви, че решенията на КС подлежат на корекция, че не са “свещена крава”, давайки да се разбере, че КС може да има и друго решение за ИК.

- Да, това нещо се забеляза и то е опасно в контекста на това, което казах преди малко. Нека да продължа по-нататък. Според Белазелков - решенията на някои надницонални съдилища имат предимство пред решенията на Конституционния съд на България. Този човек не разбира свойството и ролята на Конституцията и на националната конституционна система за функционирането на националната държава.


Ние подчиним ли Конституционния съд на практиката на наднационалните съдилища - разбирайте Съда на ЕС и Съда за Правата на човека в Страсбург, ние губим своята национална, конституционна идентичност като национална държава, като равноправен член на ЕС. Ние просто се подчиняваме и придаваме едно изключително силно значение на тези решения и то на органи, които нямат абсолютно никаква демократична легитимност - те са чиновнически органи - и Съдът на ЕС и Европейския съд! Очевидно съдия Белазелков или не го разбира това, или ако го разбира, той просто го е прегърнал като идея - че ние трябва да заличим нашата конституционна идентичност. Извинявайте, такива хора нямат място в Коституционния съд на Република България.

- Наблюдавайки го вчера, останах с впечатлението, че това е неговото вътрешно убеждения, а не че не го разбира.

- Като се има предвид цялата кампания, която поде и организира във връзка с казуса ”Джок Полфрийман”, имам предвид някои морални качества на съдия Белазелков по този случай, който потресе България и който показа по какъв начин българският съд работи за това, българското общество да възстанови чувството си, че в крайна сметка държавата се управлява справедливо и правните спорове се решават справедливо, мога да преценя - смятам, че наистина това са убежденията на съдия Белазелков.

- Да,  странно прозвуча тезата му по отношение на  Полфрийман, че  присъдата  може да се  съкрати. Защитавайки я, той дори даде пример с Агджа и "разкаянието" пред папата. Но когато говорим за един убиец, може ли тази мярка да бъде приложена, проф. Киров?

- Колкото се превъзпита Агджа, толкова се е превъзпитал и Джок Полфрийман. И това, което медиите ни показват като някакъв сапунен сериал, напудрено, само и само да ни внушат, че видите ли, в затвора той попаднала на хора  и станал човек - това са приказки за наивници. Вие имахте ли убеждение от изявленията, като правеше Джок Полфрийман, преди на напусне България, че този човек се е направил? Аз не.

- Да, слушайки вчера съдия Белазелков, си мислех какво ще го очаква оттук-насетне Конституционния съд, ако такъв човек стане негов член?

- Един човек не променя Конституционния съд, това е колективен орган, той винаги заседава в колективен състав. Но представете си, когато мнозинството от КС се състои от такива човеци, какво би се случило.  Все пак в крайна сметка имаме три субекта, които изпращат свои представители в КС.  Освен това лошо впечатление ми направи съждението на съдия Белазелков, че Конституционният съд бил политически орган! Моля!? Той може да се конституира по някаква политическа компонента, което не винаги е лошо, но не може да бъде политически орган. Това също е много опасно като съждение.


Нима, когато се кадрува в съдебната власт, няма политическа намеса? Това ли иска да ми каже съдия Белазелков! Но да заявиш, че Конституционният съд досега е бил политически ограничен и с влизането на такива хора като Белазелков той щял да стане повече съд - това са съждения, които просто не искам да квилифицирам. Ако имало повече съдии - КС щял да бъде съд, а пък, ако има повече професори по правото, щял да бъде политически съд. Откъде-накъде?


Освен това, фактът че се предоставя възможността на съдии, дори от районен съд да сезират КС във връзка с конкретен правен спор, който разглеждат  - това било голям успех. Не, това не е успех! Защото авторите на конституционните поправки обещаха, че ще въведат пряката конституционна жалба, а такава не се въведе. Въведе се съдебна жалба. И вкараха КС практически с един крак в съдебната зала. И горчивите плодове на това ще бъдат жънати в един не много продължителен период от време.


 На снимката: Борислав Белазелков


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 поп Вечерко 19.01.2024 13:39

    Месното туземно население на кочината Булгаристан си заслужава парламента и правителството. Стоите и не гласувайте и феодализма ще вземе връх !!! Никой не ви е крив - да сте гласували!!! Сега ще ви четат Конституцията, както дявола евангелието !!! Господ отдавна вече не е българин !!! Сънародници, след този избор почина Република България - 19.01.2024 г. !!!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

стрелец