"И единственото добро на това управление към днешна дата е, че държи ясна посока на страната".

Свързани новини

13.11.2023 09:24

Няма да подкрепим вдигане на данъци: Борисов

Видян 3270 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

”Само заради евроатлантизма не казваме "тръгваме си", заяви Бойко Борисов на националното съвещание на ГЕРБ във Велико Търново. Така той оповести, че партията засега остава в управлението, но с ясни условия и изисквания към мандатоносителите от ППДБ. "Всъщност ето тази дума "евроатлантизъм", станала оправдание за всичко. Единственото добро на това управление е, че държи ясна посока на страната”, обясни експремиерът. Но веднага се разграничи от партньорите си в некоалицията и подчерта, че “всичко останало е в противовес на идеологията на ГЕРБ".


“Повече не трябва да ни наричате Сглобка. В тази превърнала се в цинизъм дума не виждам нищо рационално или добро за хората", категоричен бе Борисов за определението, поставено от Лена Бориславова и останало като етикет на този кабинет. “Две неща могат да изкарат ГЕРБ и са по-важни от евроатлантизма в някакво съвместно управление - бюджетът и корупцията”, отсече той. На съвещанието беше изрично посочено, че МФ заложи огромна дупка в хазната, която ще се отприщи точно, когато Мария Габриел от ГЕРБ трябва да смени Николай Денков на премиерския пост.


„Асен Василев ще ни прецака”, заяви Делян Добрев по време на срещата. „За т.г. заложените данъчни проходи са 35 млрд., а до момента има 2, 3 млрд. неизпълнени. Над 20% на реално събраните т.г. А за следващата година са заложени 40 млрд. Откъде ще дойдат тия пари? Предупредих, че Василев ще надуе приходната част", каза той.


Като ни го внесат тоя бюджет, ние сме в много неизгодна ситуация. Знаем, че тези приходи не могат да се съберат. Откъде ще дойдат тия 7 млрд. повече тях не ги интересува. Те ще карат до март и после не се знае накъде ще отпрашат", прогнозира Добрев. "Трябва да приканим настоятелно финансовият министър да не внася този нереалистичен бюджет, да си коригира приходната част, а не да си измива ръцете с НС", настоя депутатът.


"Пълно неизпълнение на някои секторни политики. Плюс очертаващ се сериозен дефицит", изреди пред аквтив на партията и шефът на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова. Според нея има и „странни мерки” за вдигане на събираемостта. "Не заслужават подкрепа и моля националното събрание да даде мандат на нашата ПГ не само да е критична, а и да не подкрепя нито една от тези мерки, които наш бивш финансов министър нарече "полицейщина в публичните финанси", настоя Атанасова. Тя имаше предвид облагането на билкари, бакшиши, бонус-донос и отнемането на автомобили и жилища. „Може да въведат и софийско жителство”, вметна Атанасова.


"Очертава се най-лошото финансово управление от 25 г. насам - дълг, дефицит, липса на инвестиции и нови данъчни тежести. Голям шлем от провали ни очаква", смята тя.


“Този път ППДБ ще срещнат сериозен отпор в цифрите на бюджета”, закани се и Борисов."Ние сме казали, че няма да вдига ме данъците. А те казали, че ще облагат втора кола и прочие. Можеше да се каже всичко това преди изборите. Сега излиза, че нашите кметове вдигат данъците, което не е вярно", посочи той.


"Сега Василев е длъжен вместо да раздува, да слага несъбираеми неща, да си го направи (бюджета) реален. Кметските избори минаха", отсече лидерът на ГЕРБ.
"Ще гласуваме бюджета. Хората обаче трябва да знаят защо участваме и подкрепяме сглобката. Ще искаме да се запише поименно каквото трябва за Монтана, за Плевен и т.н. Има си местни принципали, те да вдигат данъците", настоя той. И призова кметовете си да не се връзват да вдигат данък сгради, защото ще излязат лоши.


На финала на заседанието Борисов даде зелена светлина на преговорния екип да съобщи решението на ППДБ. „Може да продължим, или не. Но не може да излъжем хората. Тези избори показаха, че 2:1 хората вярват на нас, а не на тях. Ако не може да управляваме поради недостига на депутати в НС, не означава, че трябва да предаваме хората, които са гласували за нас“, завърши той.


Егор Глазунов





Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 13.11.2023 12:01

    Бойкооо, стига си игра с нервите на хората. Дали ще влезеш в МАГНИТСКИ не знам, но както си я подкарал и партията си ще загубиш и бой ще ядеш. Бягай с триста от тези шарлатани, защото докато чакаш да се осерат юнашки, електората ти се стопява и когато ти потрябват гласове ще видиш обърнати гърбове.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

водолей