Премиерът каза още, че очаква предложение от председателя на ДАНС за смяна на заместника му Деньо Денев, който написа справката, довела до отмяна на машинния вот на първи тур на местните избори.

Свързани новини

02.11.2023 09:23

Няма да питам министър Йоловски защо го охранява НСО по негова молба: Премиерът

Видян 1158 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"С Йоловски такива разговори не водя и няма да водя. Него вече го защитават, има охрана, вече е в друг режим. Той днес беше на заседание на Министерския съвет и говорихме как да имаме машини на втори тур. ЦИК са забавили документите и сега трябва да се работи денонощно.


Това имам да говоря с Йоловски, а когато минат изборите, вероятно ще говорим за нещо друго. Ще попитам заместник-министъра чисто човешки да ми разкаже какво се е случило. Познавам и Божидар Божанов, и Кирил Петков и това, което прочетох в медиите, е абсурдно", оцени случилото се Денков.Това каза министър-председателят в предаването "Лице в лице" по bTV.

Запитан знае ли дали е имало изнудване към министъра на електронното управление Александър Йоловски за обществени поръчки за 640 млн. лв. и говорил ли е с него, Денков каза, че няма представа за какво става въпрос.

Премиерът каза още, че очаква предложение от председателя на ДАНС за смяна на заместника му Деньо Денев, който написа справката, довела до отмяна на машинния вот на първи тур на местните избори.

По думите му, за да смени зам.-председателят на службата, трябва да има предложено ново име. "Аз няколко дни му го казвам, той мълчи", коментира Денков за председателя на ДАНС Пламен Тончев, според когото нямало основание да се смени заместникът му. "Аз знам какви са основанията, тук има съпротива", смята Денков.

Премиерът посочи още, че справката за машините и рисковете, свързани с тях, е стигнала до него с нарушение на закона - първо трябвало това да се обсъди с него, да се предложат решения и после да се пише справка, която всички да могат да видят.

"Повече от един месец преди изборите изпратих искане към ДАНС да ни пратят списък с рисковете, които те виждат, и предложение за мерки, с които да ги преодолеем. Отговори не получихме. Същият този заместник-председател, който пусна справката, я е пуснал без да ми каже. Тя дойде при мен в същото време, когато можеше да я видят всички други. Редът е съвсем различен. Тук има нарушение по закона за класифицираната информация. Този човек първо трябва да се обади да каже, че има такъв риск, след това да се види дали може да се оправи и след това де се гръмне този слух, че има проблем с машините. Направено е било точно по обратния начин".

Трябва да протече съответната проверка и да се види какво се е случило, добави Денков.

Според премиера "едни хора" са искали да премахнат машините от изборния процес и са го направили, нарушавайки закона.

"Нека да погледнем партиите, които през цялото време искаха да махнат машините от изборния процес и ще видим кой иска честни избори и кой - машинации".

Според доклада на ДАНС на 25 октомври зам.-министърът на електронното управление Михаил Стойнов е свалил кодовете на машините, записал ги е на телефона си и на флашка.

За резултата от изборите и ползите от машините

"В рамките на това, което можеше да се направи с хартиените бюлетини, имаме резултати. Където има избрани кметове, са със значително болшинство. Нямам съмнение, че са честно избрани кметовете ни. За балотажите се надяваме машините да влязат в действие и да се избегнат тези над 400 000 невалидни бюлетини", коментира Денков.

"Машините бяха вкарани заради много недействителни бюлетини. По отношение на купените гласове - това е престъпление, трябва да се разследва и който го е направил, да си получи заслуженото. Трябва да има наказания. Това нямаше да се случи, ако имаше машини.

Не може само правителството и само премиерът да оправят този процес. Трябва да решим какво да правим - искаме ли нормална държава. Ние искаме честни избори, да привличаме инвеститори. Има хора, които искат да се правят изори постарому. Опитваме се да ги решим, но за няколко месеца не можем".

"Дали ще има машини е въпрос с повишена трудност, защото верификацията на тези машини изисква доста време. Екипите работят денонощно, за да извършат тази верификация. ЦИК закъсня с подаването на документите с Министерството на електронното управление още преди първия тур", добави Денков.

Разбра се, че ние това, което можем да направим, го направихме. Справката за това колко много хора са регистрирани на едно място, ние я извадихме, напомни премиерът относно сигурността на изборния процес.

За бъдещето на ротационния кабинет

"Този кабинет има смисъл да съществува, ако си изпълнява програмата и даде възможност на Народното събрание да изпълни законодателната си програма", коментира още Денков.

"Винаги има шанс нещата да се подобрят, ако има желание. Отново след изборите трябва да се съберем на политическо ниво и да попитаме дали им желание да продължим да си изпълняваме управленската и законодателната програма. Ако има желание, ще се намери и начин. Ако няма желание, оправдания ще има хиляда."

На въпрос как гледа на искането на партньорите в (не)коалицията да се сменят министри, Денков обясни че това не го притеснява.

"Това, което ме притеснява, е появата в Народното събрание на странни и несъгласувани с правителството предложения от типа на тези, свързани с "Лукойл", енергетика и други подобни. Това означава, че някои от партиите, които подкрепят правителството, не са сигурни дали искат да вървят по плана, който утвърдихме.

Ако те са готови да направят реформите в енергетиката, ние имаме всички шансове да дръпнем напред по всички приоритети. Но ако някой чисто популистки гледа как да се хареса на едни или други, може би заради изборите сега, но след това да не се окаже, че е за нещо друго, тогава всичко може да отиде в грешна посока. Затова изборът наистина е ние продължаваме ли по тази линия, по която работихме досега, или търсим някакви други решения, които няма да ни доведат до никъде".

Разбрахме се, че министрите ще бъдат сменени, когато има съгласие и от двете страни. Това е, което сме се уговорили, допълни той.

За цената на газа и дерогацията на "Лукойл"

Таксата на газа се дължи от "Газпром". Това, което правят тези страни, е да се презастраховат, че тази такса няма да се пренесе към техните потребители, но целта ѝ не е такава", подчерта още премиерът.

Цената на газа ще се определи, когато дойде времето. Тя зависи от международните пазари и това, което е запазено в нашите хранилища. Не искам да се бъркам в това, което КЕВР трябва да свърши като независим регулатор, продължи Денков.

По отношение на премахването на дерогацията за "Лукойл" той коментира, че депутатът от ГЕРБ-СДС Делян Добрев казва много неща, които не са верни.

"Нямаме неруски нефт, с който да захраним рафинерията. Продажбата на "Лукойл" си зависи от продажбата на неговите собственици. Знаем, че има интерес към компанията, но дали се водят преговори не знаем. Ако някой започне да притиска "Лукойл" и да иззема, тогава във всеки един момент те могат да вдигнат цената на горивата и да се оправдаят с този натиск. Това е предупреждение какво ще се случи, ако някой тръгне да го прави. Виждам някои действия, като това за седем дни да изчезне дерогацията".

За Шенген

Шенген никога не е бил мираж. Работим по точен план. През декември ще видим какво ще се случи. Имам положителни знаци, че Нидерландия ще изпрати мисия, за да види какъв е напредъкът, посочи премиерът.

Досега всичко, което бе планирано по работата на Народното събрание, всъщност се изпълни. Моето притеснение не е за Нидерландия и Австрия, а дали парламентът ще продължи да работи, както досега. Имаме много работа, включително промените в конституцията, напомни Денков.

За разговора със Зеленски

Непосредственият повод за разговорите със Зеленски бе желанието на Украйна да изнася повече храни. Основната част от разговора бе свързана с транспортните коридори. Опитваме се да помагаме, обясни Денков, след като в Международния ден на Черно море президентът на Украйна проведе телефонен разговор с българския министър-председател.

"Подготвяме една група с Румъния и Турция, която да разчиства от мини. Готови сме с Гърция да изпращаме с влакове зърно надолу към гръцките пристанища. Знаете, че имаме планове за развитие на концесията в Кавала, има какво да се направи там. Зеленски си каза, че имат нужда от още муниции и въоръжение и му обясних, че ще направим каквото можем, но стига да не застрашим нашите възможности", разказа премиерът.

За проблема с демографията

Попитан какво конкретно прави правителството по проблемите с демографията, той каза, че има изключително важна новина, която е пропусната измежду скандалите с флашките и записите.

"За последдните години един от най-важните показатели е колко деца има една майка. Миналата година този показател е подскочил, не скочил, а подскочил. Тази изключително важна и добра новина мина измежду флашки, но миналата година има съществен напредък. Това е резултат от усилията ни. Хората виждат, че като имат повече доходи и сигурност, следват и резултати.

На среща в Министерския съвет, инициирана от Сергей Станишев, вчера премиерът Денков пое ангажимент да продължи усилията на евродепутата в приотизирането на борбата с демографската криза като нова национална цел на България и прие предложените мерки.

 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

рак