Освен това посочи още, че чул, че "министърът на електронното управление споделил на Мария Габриел, че Кирил Петков е заплашвал децата му, за да се направи това. Нашата парламентарна група подадохме два сигнала - един до КПОКНПИ, описахме това, което се случи, тъй като това е корупционна схема със заплахи, подадохме и сигнал до прокуратурата. Изпратихме такъв и до Европейската прокуратура", коментира още Йорданов.

Свързани новини

01.11.2023 09:23

НСО пази министър от К. Петков

Видян 1081 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Министърът на електронното управление Александър Йоловски от ПП потвърди пред СГП, че е бил заплашван във връзка с възлагане на обществени поръчки. В тази връзка, с постановление на прокурор той получи засилена охрана от НСО, а на семейството му е назначени гардове от ГД Жандармерия, специални операции и борба с тероризма.


Напомняме, че именно Йоловски и неговият заместник в МЕУ Михаил Стойнов бяха забъркани в скандала заради, който ЦИК отмени вота с машини на първи тур. Във вторник комисията изпрати писмо до министъра, с което поиска той да предприеме действия по удостоверяване на устройствата, за да може комисията да организира балотажа със смесено гласуване.


На 27 октомври Йоловски даде брифинг, на който защити вота с машини и описа цялата процедура, по която е била удостоверена сигурността на устройствата. Само половин час по-късно, на председателския съвет в НС, обаче той зае точно противоположната позиция.


Веднага след това шефът на ПГ на ИТН Тошко Йорданов, който присъства на срещата обяви, че Йоловски призна за натиск от страна на Кирил Петков и Божидар Божанов от ППДБ. Те са го притискали да не обявява обществени поръчки за 640 млн. лв., а направо да даде парите на посочени от тях фирми.


Министърът дори е казал, че Петков е заплашил с децата му. В тази връзка ИТН подаде сигнал за корупция до прокуратурата, КПКОНПИ и европейската прокуратура. Божанов, който е бивш министър на електронното управление в кабинета Петков-Нинова, заяви, че изобщо не знае за какво става дума и поиска проверка по твърденията. Интересна подробност е, че Йоловски е назначен от ПП, в предишния кабинет е бил негов заместник.


След изявата си на председателския съвет в НС Йоловски затихна и повече не е правил никакви публични изявления. И досега не е ясно дали самият той е сезирал прокуратурата за заплахите срещу него и семейство му, както и дали е уведомил премиера Николай Денков за оказвания натиск.


Егор Глазунов





Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

близнаци