САЩ и техните съюзници са нарушили суверенните права на Сърбия, като са признали независимостта на Косово - твърди Вулин

Свързани новини

03.07.2022 09:36

Няма да бъдем "пехотинец на НАТО": Сърбия

Видян 5097 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Западните държави трябва да се извинят на Сърбия, вместо да я принуждават да се превърне в "пехотинец на НАТО" в конфликта с Русия, заяви сръбският министър на вътрешните работи Александър Вулин. Белград няма да позволи да бъде въвлечен в "чужди войни", заяви той в сутрешния блок на сръбската телевизия Pink в събота.

Позицията на Белград по отношение на продължаващия конфликт между Москва и Киев е "много ясна", каза Вулин и добави, че Сърбия уважава териториалната цялост на Украйна, но няма да се присъедини към режима на санкции срещу Русия поради дългогодишните си близки и приятелски отношения с Москва.

Министърът на вътрешните работи отговори на думите на вицепремиера Зорана Михайлович, която по-рано заяви, че хипотетичният бъдещ сръбски кабинет трябва да бъде по-"конкретен" в позицията си по конфликта.


"Искаме ли да бъдем част от конфликта на Запада с Русия? Искаме ли да забравим всички тези десетилетия, през които Русия ни подкрепяше? Искаме ли да забравим всички тези векове на славянско братство?" Попита риторично Вулин, докато защитаваше позицията на своето правителство по въпроса.

Сърбия зачита териториалната цялост "на всички народи", каза министърът и добави, че Белград също така "зачита международното право, за разлика от Европейския съюз" След това Вулин упрекна Брюксел, че не зачита суверенитета и териториалната цялост на Сърбия.

САЩ и техните съюзници са нарушили суверенните права на Сърбия, като са признали независимостта на Косово - твърди Вулин. Всеки път, когато американски или други западни представители призовават Белград да наложи санкции на Русия, Вулин казва, че ги пита кога ще направят същото заради нарушаването на териториалната цялост на Сърбия.
Ако искате да се придържате към териториалната цялост и суверенитета като най-важен принцип на международната политика. . . започнете със Сърбия.

Ако Вашингтон, Брюксел и техните съюзници спазваха международното право, те щяха да оттеглят признаването на Косово, твърди Вулин. Пътят към зачитане на териториалната цялост на другите държави ще започне с това те да се извинят и да признаят, че са "сгрешили, бомбардирайки" Сърбия, както и да се извинят за убитите от тях деца, добави министърът.
 
 
 
 

 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 04.07.2022 06:50

    абсолютно точни и прави са сърбите за америк. действия-те бяха нагло безцеремонни и са войнолюбиви......

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

лъв