Вучич обаче отвърна на удара, като направи противоречиво сравнение между нахлуването на Русия в Украйна и военната мисия на НАТО срещу Сърбия през 1999 г., отбелязва Политико. "Каква е разликата, ако някой нападне Сърбия без решение на Съвета за сигурност на ООН или ако някой предприеме агресия срещу Украйна без решение на Съвета за сигурност на ООН? Моля, обяснете ми каква е разликата - каза той.

Свързани новини

12.06.2022 07:46

Германският и сръбският лидер влязоха в конфликт по отношение на Косово и санкциите срещу Русия

Видян 9509 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Напрежението между германския канцлер Олаф Шолц и сръбския президент Александър Вучич достигна своя връх на пресконференция в петък вечерта, на която двамата лидери се разминаха не само по въпроса за санкциите срещу Русия, но и за признаването на Косово като независима държава, съобщава Политико.


Шолц, който пристигна в сръбската столица Белград по време на двудневна обиколка из Западните Балкани, Гърция и България, заяви пред аудиторията, че Сърбия, като кандидат за членство в ЕС, трябва да приложи санкциите, които блокът наложи на Русия заради войната в Украйна - нещо, което балканската страна досега е отказвала да направи.


"Очакваме, че тези санкции ще бъдат подкрепени и от всички, които се смятат за кандидати за членство в ЕС", каза Шолц пред репортери. По-късно на пресконференцията той добави, че Сърбия трябва да вземе решение за санкции възможно най-скоро, като заяви, че "това е нещо, което е най-добре да се направи не когато войната е приключила, а когато все още има значение".

 
 
Вучич обаче отвърна на удара, като направи противоречиво сравнение между нахлуването на Русия в Украйна и военната мисия на НАТО срещу Сърбия през 1999 г., отбелязва Политико. "Каква е разликата, ако някой нападне Сърбия без решение на Съвета за сигурност на ООН или ако някой предприеме агресия срещу Украйна без решение на Съвета за сигурност на ООН? Моля, обяснете ми каква е разликата - каза той.
 
 
Но докато различията между Шолц и Вучич по въпроса за санкциите срещу Русия бяха донякъде предвидими, по друг въпрос двамата политици се разменяха още по-ожесточено.


По-рано в петък Шолц заяви по време на посещение в косовската столица Прищина, че и Косово, и Сърбия могат да станат членове на ЕС само ако се признаят взаимно за независими държави - спорно искане за Сърбия, която претендира за суверенитет над Косово.


Запитан за забележките на Шолц, Вучич се нахвърля върху германския канцлер.

 
 
"За да разберете, че ние не отговаряме на натиск по този начин, че някой ни заплашва и тогава трябва да направите нещо", каза сръбският президент. "Това, което беше казано по отношение на взаимното признаване, също е изненада за нас", добави той. "Досега не сме чули това от никого в Европа. "


Шолц обаче отговори, че "нашето мнение по въпроса за Косово не е ново", и заяви, че е "очевидно", че страните, които искат да се присъединят към ЕС, трябва да се признават взаимно.


Ожесточената размяна на реплики между двамата лидери беше забележителна, като се има предвид, че Шолц е смятан за съюзник на страните от Западните Балкани в стремежа им да станат членки на ЕС. Други страни от ЕС, като Франция, са по-неохотни по отношение на предоставянето на перспектива за членство на Западните Балкани.

 
 
 
 
 
 
 
 
 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 12.06.2022 11:47

    Този Шолц, какво иска от човека? Нали тече газ за тях по тръба, която ние построихме ? За какво им е ЕС, за да се съобразяват с този и онзи ? Ами, ами, какъв беше Тито и с тези и с онези, келепир да има!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

телец

Днес може да се сблъскате с предизвикателства

Днес може да се сблъскате с предизвикателства, които