Удължаването на концесията на “Софийска вода” АД с 8 години и 4 месеца е незаконно. Това обяви и КЕВР, чието становище е задължително при концесии за ВиК.
 

Свързани новини

11.01.2023 09:30

Незаконна е още 8г. концесия на Соф. вода: КЕВР и Манолова

Видян 1366 пъти | Коментари 3
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Удължаването на концесията на “Софийска вода” АД с 8 години и 4 месеца е незаконно. Това обяви и КЕВР, чието становище е задължително при концесии за ВиК. Същото с аргументи заявихме и ние, от Изправи се, България още преди приемането на решението от Общинския съвет в София. Не бяхме чути, защото явно поетите ангажименти от партиите в Столичния общински съвет към монополиста са по-важни от интересите на гражданите на София и от закона. Поздравления за регулатора, че този път си свърши професионално работата и защити публичния интерес и закона, което общинските съветници не направиха.


Становището на КЕВР ясно и категорично казва, че решението на СОС за удължаване на концесията е взето в нарушение на Закона за регулиране на ВиК услугите и Наредбата за регулиране на цените на ВиК услугите. В него са посочени и мотивите им, че не е доказано по безспорен начин, че има нарушен икономически баланс на интереси, не е обоснована гласуваната от СОС норма на възвръщаемост от 13%. КЕВР изрично посочва, че съгласно закона компетентният орган за определянето на нормата на възвръщаемост е регулаторът, а не общинските съветници на град София. Случайно или не, че вече цяла година определената от КЕВР норма от 8.12% не се спазва, а вместо нея при формирането на цената на водата се прилага двойно по-голяма печалба от 17%?


Както и че за следващите 8г. и 4 мес. ще се смята норма от 13%, незаконно определена от столичните общински съветници? Това пряко бърка в джоба на столичани и облагодетелства монополиста, който е сега трупа стотици милиони печалба от концесията.


И тъй като СОС при вземането на решението за удължаване на срока на концесията не спази Закона за регулиране на ВиК услугите, да поиска становището на КЕВР преди то да бъде гласувано,  сега на ход е Йорданка Фандъкова – кмет на София, дали ще подпише противозаконното удължаване на концесионния договор със „Софийска вода“ АД или ще се съобрази със становището на регулатора.


Ето и цялото решение на КЕВР: https://www.dker.bg/news/915/65/kevr-prie-v-normativno-ukazaniya-srok-stanovische-vv-vrzka-s-proekta-na-chetvrto-doplnitelno-sporazumenie-km-dogovor-za-kontsesiya-za-predostavyane-na-vik-uslugi-na-teritoriyata-na-stolichna-obschina/d,news-detail.html





Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 003 Anonimen 11.01.2023 15:10

    в средновековието в Амстердам заради съмнение за корупция кметът и брат му са вързани за позорния стълб в центъра на града, отрязали им половите органи и ги оставили да умрат, тук ги възхваляват и колкото повече крадат, толкова повече им се радват драгите столичани - интересна аномалия, вероятно българите си мислят, че още живеят в турско и който краде султана е герой,само че тук плащаме за техните пороци ние

  • 002 Anonimen 11.01.2023 12:17

    Софийска вода - Веолия не изпълнява плана за ограничаване на загубите на вода. Плащат ги софиянци. ВиК мрежата е много стара и амортизирана, не се подменя своевременно, а се кърпи и по-лошо става.Голяма част от София е без канализация, особено южната част. Водата идва от Рила гравитачно, а я плащаме като, че е през помпени станции. И накрая парите отиват във Франция. Мошеници, заедно с Фандъкова и Борисов.

  • 001 алчна хиена 11.01.2023 10:12

    Ама тя корумпираната Фандъкова е на хранилка на тази фирма и за това се грижи упорито за нея. Не и стигат откраднатите милиарди от корупционни схеми с шуробаджанашките фирми на Мутрата, милиардите от ремонтите и за това няма един ремонт без поправка, ами и осигурила и минимална печалба от 17%/?/ на Софийска вода сигурно срещу подобаващ тлъст хонорар. Защо въпреки огромните ирестъпления, които непрекъснато 12 г върши обслужващата Мутрата и за това сложена за кмет учителка по руски Фандъкова нито веднъж не е разследвана от Прокуратурата, която основателно буди съмнение за сериозна корупция и обвързаност с закононарушителите?

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

скорпион