"Когато сме във война, ръководството трябва да прояви отговорност... и да укрепи силите така, че те да могат... да реализират това, което изискваме от тях. Всяко друго действие или изявление - вреди на способността на хората да устояват и на тяхната сила", добави той.

Свързани новини

29.10.2023 18:40

Нетаняху се извини за упреците си към израелските служби за сигурност

Видян 982 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху се извини за публикацията си, в която обвинява службите за сигурност на страната, че не са успели да предвидят нападението на Хамас, след като получи критики, включително от членове на собствения си военен кабинет.

В събота, след късната нощна пресконференция на Нетаняху, неговата канцелария написа в X (бивш Twitter), че "при никакви обстоятелства и на нито един етап министър-председателят Нетаняху не е бил предупреден за военните намерения на Хамас".

Канцеларията му добави, че "напротив, всички служители по сигурността, включително ръководителят на военното разузнаване и ръководителят на Шин Бет [службата за сигурност], са преценили, че Хамас е бил възпрян и е търсил споразумение".

Публикацията обаче предизвика остра реакция от страна на израелски служители и политици. Бени Ганц, член на военния кабинет на Израел и бивш министър на отбраната, призова Нетаняху да "оттегли изявлението си... и да спре да се занимава с този въпрос".


"Когато сме във война, ръководството трябва да прояви отговорност... и да укрепи силите така, че те да могат... да реализират това, което изискваме от тях. Всяко друго действие или изявление - вреди на способността на хората да устояват и на тяхната сила", добави той.

Упрекът беше повторен и от лидера на опозицията Яир Лапид, който обвини премиера, че е "преминал червената линия". Докато израелските войници "се сражават смело срещу Хамас и Хизбула, [министър-председателят] се опитва да ги обвини, вместо да ги подкрепи", каза той.


 В резултат на това в неделя Нетаняху се отказа от коментарите си, признавайки, че е "сгрешил", и поднесе официално извинение. "Давам пълна подкрепа на всички ръководители на службите за сигурност. Изпращам сила на началника на щаба [на ЦАХАЛ] и на командирите и войниците на ЦАХАЛ, които са на фронтовата линия и се борят за нашия дом", написа той.

По време на пресконференцията в събота Нетаняху спря да приписва вина за това кой е отговорен за атаката на Хамас, която беше изненада за Израел, като същевременно призна, че това е "ужасен провал".

"След войната всеки ще трябва да даде отговори, включително и аз", каза той.

Коментарите му дойдоха, след като по-рано този месец ръководителят на Комисията по външни работи на Камарата на представителите на САЩ Майкъл Маккол заяви, че Египет, който граничи с Газа, е предупредил Израел за потенциално насилие няколко дни преди нападението. Нетаняху обаче отхвърли съобщенията за конкретното египетско предупреждение като "напълно фалшиви новини".


В неделя израелски въздушни удари разрушиха пътища, водещи до болницата Шифа в Газа, съобщава Асошиейтед прес. Смята се, че на територията на болницата са се укрили десетки хиляди цивилни.

Жители на Газа съобщиха на информационната агенция, че ударите са унищожили повечето пътища, водещи до болницата, която е основното лечебно заведение, обслужващо палестинския анклав.

"Изглежда, че искат да отцепят района", заяви жител пред АП, като отбеляза, че въздушните удари на Израел през последните два дни са били "най-жестоките и интензивни" от началото на войната.


 Израел разширява сухопътната си операция в Ивицата Газа. На този фон хиляди палестинци разграбиха складове с помощи на ООН в анклава.


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

лъв