Министърът на външните работи на Иран Хосейн Амирабдоллахиан говори на извънредната специална сесия на Общото събрание на ООН, посветена на продължаващия конфликт между Израел и Хамас, в централата на ООН в Ню Йорк, САЩ, 26 октомври 2023 г. REUTERS

Свързани новини

27.10.2023 10:25

САЩ "няма да бъдат пощадени", ако войната между Израел и Хамас ескалира: Иран

Видян 839 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

САЩ "няма да бъдат пощадени от този огън", ако "геноцидът" на Израел срещу палестинския народ продължи, заяви иранският външен министър Хосейн Амир-Абдолахиан пред Общото събрание на ООН в Ню Йорк в четвъртък.

"Казвам откровено на американските държавници и военни сили, които сега управляват геноцида в Палестина, че не приветстваме разширяването на войната в този регион", заяви Амир-Абдолахиан в обръщението си.

"Но предупреждавам, [че] ако геноцидът в Газа продължи, те няма да бъдат пощадени от този огън", продължи той. "Това е нашият дом, а Западна Азия е нашият регион. Ние не правим компромиси с никоя партия и никоя страна и нямаме никакви резерви, когато става въпрос за сигурността на нашия дом".

Президентът на САЩ Джо Байдън обеща, че Вашингтон "ще стои завинаги" с Израел, и в момента настоява Конгресът да одобри пакет от военна помощ за еврейската държава в размер на 14 млрд. долара. Междувременно САЩ позиционираха в Близкия изток две групи самолетоносачи и други военноморски средства, ескадрила изтребители F-16, системи за противовъздушна отбрана и 900 военнослужещи, откакто бойците на Хамас започнаха изненадващата си атака срещу Израел на 7 октомври.


Байдън и негови служители заявиха, че целта на това разполагане е да възпре Иран да се включи в конфликта, било то пряко, или като инструктира силите на "Хизбула" в Ливан. Техеран обаче твърди, че категоричната подкрепа на Вашингтон за Западен Ерусалим прави ескалацията по-вероятна.

"Голям срам е, че американският президент обяви, че САЩ ще изпратят стотици самолети, кораби и камиони, пълни с военно оборудване, в окупираните територии, за да подкрепят масовите убийства, които Израел извършва в Газа, но успя да координира плановете само 20 камиона с хуманитарна помощ да влязат в обсадения анклав", заяви Амир-Абдолахиан в неделя.

"Ако САЩ и израелският режим не спрат незабавно престъпленията си срещу човечеството, ще има възможност за всичко във всеки един момент и регионът може да излезе извън контрол", добави той.

В разговор с Al Jazeera миналата седмица Амир-Абдолахиан предупреди, че израелска сухопътна операция в Газа - която израелските военни се готвят да започнат от седмици - ще доведе до "отварянето на много други фронтове".


  На снимката: Министърът на външните работи на Иран Хосейн Амирабдоллахиан говори на извънредната специална сесия на Общото събрание на ООН, посветена на продължаващия конфликт между Израел и Хамас, в централата на ООН в Ню Йорк, САЩ, 26 октомври 2023 г. REUTERS



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

рак