Немски фермери блокират пътища в цялата страна

Свързани новини

08.01.2024 16:27

Немски фермери блокират пътища в цялата страна

Видян 1467 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Земеделските производители в цяла Германия се събират на едноседмични протести срещу правителствените мерки за икономии, за които се опасяват, че могат да оставят селскостопанския сектор без подкрепа и да принудят фермите да затворят.

Хиляди хора се стекоха в Берлин и други големи градове, за да протестират срещу намаляването на субсидиите за дизелово гориво и данъчните облекчения за селскостопанските превозни средства, въведени от канцлера Олаф Шолц миналия месец като част от по-широк пакет, предназначен да запълни многомилиардния бюджетен дефицит. Освен всичко друго земеделските производители планират да блокират магистралите и да пътуват в бавно движещи се конвои.

В средата на декември земеделските стопани вече организираха масов протест в Берлин след обявяването на плана, което принуди правителството частично да отмени планираните мерки. Така например Берлин се съгласи да не отменя преференциалния данъчен режим за селскостопанските превозни средства и да отложи намаляването на данъчните облекчения за дизеловите автомобили до 2026 г.

 Протестиращите обаче твърдят, че отстъпките на правителството не са достатъчни, и призовават за "Седмица на действието" с ежедневни протести в цялата страна от 8 януари, за да поискат пълна отмяна на предложените съкращения.


"Това може да бъде само първа стъпка", заяви Йоахим Руквид, ръководител на асоциацията на фермерите DBV, във връзка с частичната отмяна на съкращенията, като обеща, че фермерите ще протестират срещу плановете на правителството "така, както страната не е виждала никога досега".

"Ние настояваме за пълна отмяна на тези увеличения на данъците без никакви "ако" и "но"... Очаквам, че десетки хиляди трактори ще дойдат на нашите митинги в цяла Германия", каза Руквид пред информационната агенция Bild.


Очаква се едноседмичният митинг да завърши с голяма демонстрация в германската столица на 15 януари.

Мнозина се опасяват, че протестите могат да парализират транспорта в цялата страна и да представляват заплаха за обществената сигурност.

"Не всяка форма на протест помага на каузата. Това се отнася както за стачните действия, така и за блокадите на трактори. Всеки, който прекалява, трябва да понесе последствията", заяви Херберт Ройл, министър на вътрешните работи на Северен Рейн-Вестфалия, пред вестник Rheinische Post, като предупреди демонстрантите да не поставят собствените си интереси над обществения ред. Коментарите му дойдоха, след като миналата седмица група от около 100 фермери блокираха слизането на германския вицеканцлер Роберт Хабек от ферибот.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

телец