икономиката на Германия

Свързани новини

06.01.2024 08:01

Германия е на път да бъде изместена на 5-о място сред най-големите икономики в света

Видян 15444 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Според нов доклад на Центъра за икономически и бизнес изследвания (CEBR) икономиката на Германия ще продължи да се забавя през следващите години; през 2027 г. страната ще отстъпи на Индия позицията си на четвърта по големина икономика.

В изследването се посочва, че Германия ще падне на пето място в резултат на зависимостта си от руската енергия за задвижване на производствения си сектор.

"Значението на производствения сектор означава, че през последните години Германия е по-изложена на насрещни ветрове от страна на предлагането, особено от скока на световните цени на енергията през 2022 г. Зависимостта на Германия от Русия по отношение на енергийните ѝ доставки изостри този проблем", пише CEBR.

Според доклада излагането на енергиен ценови шок е допринесло за подхранване на инфлацията в най-голямата икономика в ЕС. Цените се повишиха с очакваните 6,3% през 2023 г., което е по-малко от 8,7% ръст на цените, регистриран през 2022 г., но все още е твърдо над средните стойности за последните години. "Повишената инфлация допринесе за отслабване на покупателната способност и впоследствие ограничи потребителската активност. Това засегна значително услугите, насочени към потребителите", се казва в доклада.


Очаква се през 2023 г. брутният вътрешен продукт на страната да се свие с 0,4%. "С изключение на спада, предизвикан от пандемията през 2020 г., това представлява най-слабият растеж на Германия от 2009 г. насам", пише CEBR, като отбелязва, че за този спад на производството са допринесли както проблемите, свързани с предлагането, така и по-слабата покупателна способност. Друг фактор, допринесъл за свиването, е по-строгата среда на лихвените проценти. CEBR прогнозира, че германската икономика ще се върне към растеж през 2024 г. с темп от 0,7%, а през 2025 г. ще се ускори допълнително.

Освен това в доклада се посочва, че глобалният БВП ще се увеличи повече от два пъти до 219 трлн. долара до 2038 г., което ще се дължи на "продължаващата експанзия в по-рано слаборазвитите икономики, тъй като те догонват и изпреварват по-традиционно богатите държави". Виетнам, Бангладеш и Филипините бяха посочени като най-бързо развиващите се сред по-големите икономики.


 


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

козирог