Немската икономика е в застой

Свързани новини

21.01.2024 16:51

Немската икономика е в застой

Видян 27674 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Немската икономика се свива с 0,3% на годишна база през 2023 г., след като е засегната от високата инфлация, нарастващите цени на енергията и слабото външно търсене, съобщи Федералната статистическа служба.

Според прессъобщението, спадът на икономическото производство се смекчава до 0,1 %, когато се коригира за календарни цели. Предварителните оценки показват, че БВП е спаднал с 0,3% между октомври и декември, но възходящата ревизия на третото тримесечие означава, че Германия е избегнала второ поредно тримесечие на спад, което икономистите обикновено определят като рецесия.

"Общото икономическо развитие в Германия през 2023 г. се забави в среда, която продължава да бъде белязана от множество кризи", заяви председателят на Федералната статистическа служба Рут Бранд на пресконференция в Берлин.

"Въпреки неотдавнашното понижение на цените, те останаха високи на всички етапи на икономическия процес и затормозиха икономическия растеж", добави Бранд. Тя отбеляза, че "неблагоприятните условия за финансиране, дължащи се на нарастващите лихвени проценти, и по-слабото вътрешно и външно търсене също са оказали своето влияние".

"Поради това германската икономика не продължи възстановяването си от резкия икономически спад, преживян през пандемичната 2020 г.", заяви Бранд.


В доклада се подчертава, че общите икономически резултати на германската промишленост (без строителството) са се влошили значително през миналата година, като са се свили с 2%. Това се дължеше главно на много по-ниското производство в сектора на енергоснабдяването. Преработващата промишленост, която съставлява почти 85% от промишлеността (без строителството), също е била на отрицателна територия през 2023 г., сочат статистическите данни.

В строителния бранш влошените условия за финансиране имаха "особено осезаемо въздействие върху развитието", наред с трайно високите разходи за строителство и недостига на квалифицирана работна ръка.

Според анализатори дори германската икономика да успее да се разшири през тази година, продължаващите индустриални и бюджетни проблеми ще възпрепятстват възстановяването от най-слабите годишни резултати на страната от едно поколение насам.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

телец