Свързани новини

21.07.2009 16:10

Неграмотността проваля 2/3 от кандидат-студентите

Видян 2128 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Неграмотността проваля двама от всеки трима кандидат-студенти, стана ясно, след като от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ обявиха резултатите от изпита по български език и литература. Слабите оценки от него са 1113, което прави 47,24% от явилите се да кандидатстват в най-старото висше училище у нас, разчитайки на познанията си върху родния език и литературата ни. Оценките между 3,00 и 3,49 (което означава „среден“) са 21%, което означава, че над 2/3 от явяващите се на изпит с претенции да познават сравнително добре граматиката и владеенето на писменото слово са с доста сериозни пропуски в познанията си върху основния предмет в родните училища. Тройката на практика означава отпадане от класиране или в най-добрия за кандидат-студента вариант „закачането“ му за специалност, която не е от предпочитаните сред мераклиите да учат в Алма Матер.
Специалисти по български език и литература определят падналите се теми за съчинение или есе като не особено трудни, което като цяло би следвало да означава справяне със задачата поне на средно равнище. Като тема за интерпретативно съчинение беше изтеглена „Самотата в поезията на Димчо Дебелянов“, а като алтернатива кандидат-студентите можеха да съпоставят цитати от Елин-Пелиновия разказ „Мечтатели“ и Вапцаровото стихотворение „Писмо“. Въпреки че самотата е основният мотив в Дебеляновата поезия и в часовете, посветени на Дебелянов, се говори главно за нея, мнозина от желаещите да учат в Софийския университет я определиха като много трудна. Оказва се обаче, че резултатите и в по-свободния жанр на есето говорят за засилващата се неграмотност сред българските зрелостници.
„Основният проблем пред нашите гимназисти, който се отразява негативно върху уменията им да пишат грамотно и последователно, е големият обем на учебния материал по български език и литература и малкото часове, предвидени за неговото усвояване“. Това заяви за 19` Станислав Георгиев, старши експерт по български език в Регионалния инспекторат по образованието в София. Според него именно това разминаване е причината в горния курс възлаганите от учителите писмени текстове да са малко на брой. Именно писането на текстове според Георгиев е в основата на овладяването на трите компонента, определящи владеенето на езика – правопис, пунктуация и интерпретиране на художествен текст. 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

скорпион

Въздържайте се от сложни решения с продължително влияние

Въздържайте се от сложни решения с продължително