Свързани новини

01.10.2012 17:54

Нечувано: 1,2 млн. потъват в Коня?!

Видян 1213 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Ремонтът на паметника Цар Освободител не е наложителен, а самият демонтаж е извършен непрофесионално. Това заяви в ефира на БНР известният скулптор проф. Велислав Минеков, син на скулптора проф. Величко Минеков, който е сред учредилите на партията на Меглена Кунева - Движение България на гражданите.

„С паметника, дело на италианеца Арнолдо Цоки, беше извършен вандализъм. Двама души, които аз познавам, които са най-обикновени майстори, а не са нито реставратори, нито специалисти, прерязаха краката на Коня с ъглошлайф. Още повече, че Коня ще го спасяват от неговата естествена патина - нещо, с което в цял свят се гордеят. Точно тази патина спасява всъщност от по-нататъшната ерозия на самия паметник“, обясни Минеков.


Той предположи, че част от парите за реставрация на паметника ще отидат в партийни каси и призова за намесата на следовател и прокурор.


„От някъде, от някакво руско дружество са се задали 1,2 млн. лв. Ако се предвиди някакъв ремонт, то тогава много трудно трябва да измислим как да похарчим 50 или 60 000 лв. А 1,2 млн. лева прилича на партийно финансиране или на финансиране на нечий конкретен джоб“, предположи той.


Скулпторът предупреди още, че се подготвя преместване на колекцията от криптата на храма Св. Александър Невски в изграждащия се музей, известен като българския Лувър.


Паметникът на Цар Освободител е издигнат в чест на свободата (1878), а официалното му откриване е през 1907 г., откогато е символ на София. На коня е руският император Александър II, който започва руско-турската освободителна война и е прочут и с това, че през 1867 г. продава за 100 години на Съединените американски щати руските права от Аляска.







Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

везни

Спонтанно предложение от ваша страна да направите услуга

Спонтанно предложение от ваша страна да направите