Свързани новини

25.09.2012 15:37

Даваме 11 милиона за ремонт на резиденции

Видян 2084 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В България през последните 20 месеца са закрити 22 болници. Всяка от тях падна жертва на недостиг на средства в размер на около милион лева, някои туриха кепенци и за по-малко. Всички тези здравни заведения са в най-западналите части на страната, където населението хем е бедно, хем е застаряващо.


В същото време 11 милиона лева, или парите за спасяване на половината закрити болници, отиват за ремонт на резиденции. От тях 10 милиона са предназначени за реконструкция и модернизация за морската представителна станция на властта. Резиденция Евксиноград получава финансирането по оперативна програма Регионално развитие. В продължение на две години с еврофондове и национално доплащане в размер на 2 милиона лева ще се стегнат летните покои на властта. Освен това ще се освежи паркът, конюшните ще станат музей, ще се отделят и средства за археологическите разкопки в съседство до комплекса.


И ако Евксиноград е паметник на културата и има своята ценност не само като почивна станция за президента, премиера и министрите, но и като една от най-красивите сгради в България с прилежащите й вили и зелени площи, то милиона, който се похарчи за ремонт на вила Калина в Бояна е скандална сума.


От една страна, президентът Плевнелиев, който вече спи там, се скъса да се кълне миналата есен, че не ще резиденции (апропо, Роската изкара една от ваканциите си тази година в Евксиноград с цялата си многочислена фамилия за наша сметка).


От друга страна първоначално одобрените разходи по проекта са били 300 000 лева и не е ясно откъде и защо са добавени 2 пъти по толкова, за да бъде „позлатена” соцхасиендата. В нея настъпва смъртта на Людмила Живкова, самоубива се едната дъщеря на Жельо Желев, а през годините между 2002 и 2012 г. живее семейството на бившия вече държавен глава Георги Първанов – Гоце.


Вила Калина е просто една неголяма къща, която по сегашните пазарни цени пряко сили може да струва милион. Да се налеят толкова много пари в нея, освен че е кощунство в тези гладни времена, би означавало тя да бъде построена наново.


Всъщност, и това не е така, защото някогашното УБО я вдига за няма и 200 бона. Пък не е пестено от нищо – баня с басейн, скъпа дървения, произведения на изкуството от най-висока проба. Вила Калина съдържа 10 стаи на два етажа.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

скорпион