Спецсъдът не е издавал разрешения за подслушване на служебния премиер Стефан Янев, нито на политически ангажирани фигури, заявиха от там. В съдилището е направена проверка, след като миналата седмица първо съпредседателят на Демократична България Атанас Атанасов, а впоследствие и вътрешният министър Бойко Рашков обявиха, че са били подслушвани политици. Това бе потвърдено и от самия Янев.


От проверката е "установено, че от СНС не е издавано разрешение за прилагане на СРС спрямо настоящия министър-председател на Република България, нито спрямо лица от политически формации, споменати в медиите", пише в съобщението.


За да бъде подслушван един човек, не е задължително по отношение на него да има издадено разрешение. Често пъти човекът "случайно" протича при следене на друг, с когото си говори. Типичен пример в това отношение бе подслушването на президента през бившия командир на ВВС ген. Цанко Стойков. Той бе следен в рамките на прокурорско разследване, но бяха записани и разговорите му с президента Румен Радев. След това записите бяха пуснати от прокуратурата с цел да се удари държавният глава.


Според Атанасов подслушването на политици е било вършено от три звена – Вътрешна сигурност и ГДБОП в МВР и антитерористично звено в ДАНС. Рашков пък заяви, че СРС-тата са били прилагани от Държавна агенция Технически операции.


Тя бе създадена преди години с цел да се извади подслушването от командването на МВР. Тази промяна бе представена като гаранция срещу злоупотреби. В същото време обаче ДАНС запази техническата си дирекция за подслушване, т.е. агенцията може сама да прилага СРС-та.


Миналата седмица вътрешният министър обяви, че сваля доверието си от шефа на Вътрешна сигурност Стефан Банков, но няма да го уволнява, а ще го премести на друга длъжност. Рашков намекна, че тази дирекция също е замесена в скандала, но не даде подробности.