От EDF и министерството на икономиката отказаха коментар на информацията на Ройтерс.

Свързани новини

12.07.2022 11:31

Национализацията на френския енергиен гигант EDF ще струва повече от 8 млрд. евро

Видян 703 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Френското правителство е готово да плати повече от 8 млрд. евро, за да върне енергийния гигант Electricite De France (EDF) под пълен държавен контрол, посочих източници на агенция Ройтерс, запознати с въпроса, добавяйки, че целта е сделката да бъде завършена през есента.


Един от източниците каза, че цената на изкупуването на 16-процентния дял в EDF, който държавата все още не притежава, може да достигне почти 10 милиарда евро, като се отчетат непогасените конвертируеми облигации и премията към текущите пазарни цени.


От EDF и министерството на икономиката отказаха коментар на информацията на Ройтерс.


Планираната национализация на EDF обаче няма да доведе до увеличаване на сметките за електричество на френските домакинства, заяви през уикенда правителственият говорител Оливие Веран. "Национализацията на EDF няма да окаже влияние върху цената на електроенергията за французите“, каза той пред телевизия LCI.


Междувременно EDF и френското правителство търсят нов директор, който да проведе основен ремонт на енергийната компания и да изгради повече ядрени реактори, след като през миналата седмица властите във Франция обявиха, че ще национализират солидно затъналата в дългове компания.


EDF, в която държавата вече има 84% дял, е една от най-големите енергийни компании в Европа и е централна за ядрената стратегия на Франция, на която правителството разчита, за да намали въздействието на растящите цени на енергията, изострени от войната в Украйна.


На фона на днешния пореден спад на европейските борси заради енергийна криза и опасенията за нови Covid ограничения в Китай, акциите на EDF поскъпват с близо 5% след информацията, че френската държава може да плати над 8 млрд. евро, за да стане пълен собственик на компанията.


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

везни