Две жени украсяват гроб в уйгурско гробище в покрайнините на град Хотан в северозападния китайски регион Синдзян | Greg Baker/AFP via Getty Images

Свързани новини

01.09.2022 13:52

Нарушенията над уйгурите в Китай "могат да представляват престъпления срещу човечеството: ООН

Видян 1011 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В един разтърсващ доклад напускащият поста си ръководител на ООН по правата на човека потвърди, че Китай е извършил "сериозни нарушения на правата на човека" срещу мюсюлманската общност на уйгурите, като добави, че тези действия са потенциални престъпления срещу човечеството, съобщава Политико.

Мишел Бачелет, която публикува дългоочаквания доклад от 48 страници едва 13 минути преди края на мандата си в сряда вечерта, призова страните да спрат репатрирането на уйгури в Китай, който според нейната служба е извършил мащабни произволни задържания в района на Синдзян, прибягнал е до тактики като гладуване и принудителни медицински инжекции и е нарушил репродуктивните права на жените.


"В Синдзян-Уйгурския автономен район са извършени сериозни нарушения на правата на човека в контекста на прилаганите от правителството стратегии за борба с тероризма и екстремизма", се казва в доклада на службата на ООН, като се има предвид Синдзян-Уйгурския автономен район.


"Тези нарушения на правата на човека . . . произтичат от вътрешна "антитерористична правна система", която е дълбоко проблематична от гледна точка на международните норми и стандарти в областта на правата на човека", се казва още в доклада.

На моменти докладът на ООН звучи като роман на Оруел. "Почти всички интервюирани описват, че редовно им се поставят инжекции, хапчета или и двете, както и че редовно се вземат кръвни проби в помещенията на [центъра за професионално образование и обучение]. Интервюираните са последователни в описанията си за това как прилаганите лекарства са ги карали да се чувстват сънливи . . . Никой от интервюираните не е бил надлежно информиран за тези медицински процедури. "


В доклада се добавя: "Няколко жени разказват, че са били подложени на инвазивни гинекологични прегледи, включително една жена, която описва, че това се е случило в групова обстановка, която "кара старите жени да се срамуват, а младите момичета да плачат"

 "Мащабът на произволното и дискриминационно задържане на членове на уйгурски и други предимно мюсюлмански групи, съгласно закона и политиката, в контекста на ограниченията и лишаването от основни права, ползвани индивидуално и колективно, може да представлява международно престъпление, по-специално престъпление срещу човечеството. "


 Според доклада нарушенията са от религиозно и етническо естество, като в него се посочват "широкообхватни, произволни и дискриминационни ограничения на правата на човека и основните свободи в нарушение на международните норми и стандарти"

"Тези унищожителни констатации обясняват защо Пекин се е борил със зъби и нокти да предотврати публикуването на този доклад", казва Софи Ричардсън, директор за Китай на неправителствената организация Human Rights Watch.


 Китай отхвърли всякакви твърдения за нарушения на правата на човека в Синдзян, като заяви, че политиката му в региона е насочена към дерадикализация и борба с тероризма. В отговор на доклада постоянното представителство на Китай към службата на ООН в Женева заяви, че "категорично се противопоставя на публикуването" на доклада. "Така наречената "оценка" е в противоречие с мандата на службата", се казва в доклада.

Някои активисти са недоволни от отказа в доклада да се използва терминът "геноцид".


 "Като последна обида за оцелелите уйгури, в доклада нито веднъж не се споменава думата геноцид", казва Рахима Махмут, уйгурска активистка от Обединеното кралство. "Трябва да се запитате за какво е ООН, ако не може да признае това, което се вижда ясно в очите им. "

Докладът е нееднозначен и по отношение на принудителния труд - друг въпрос, който предизвиква международна загриженост. В него се казва, че "има признаци", че схемите за труд и заетост "изглеждат дискриминационни по характер или ефект и включват елементи на принуда".


 На снимката: Две жени украсяват гроб в уйгурско гробище в покрайнините на град Хотан в северозападния китайски регион Синдзян | Greg Baker/AFP via Getty Images


 


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 01.09.2022 23:36

    Дрън-дрън. Резняците ги разбутват сашките, но тези не минават на китайците. След като уйгурите искат да ядат, да бачкат. Такъв етнос "уйгур" няма. Уйгур е = югюр = угри, т.е. северни тюрки, противоположна югюз, южни тюрки. Така наречените уйгури всъщност са ашлами от тюрки и токарийци, като нас BULGHAR. Уйгурите ги мразя ЗАЩОТО, макар и да са от малкото, които празнуват Тодоров ден, деня на коня, като нас, НЯКОГА МИНАХА НА СТРАНА НА КИТАЙЦИТЕ и предадоха Конфедерата на Ксюнг-ну, европейско произношение Hunnu, Hunna,Huns. Да духат.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

везни