Дзегуан също така призова Великобритания да избягва да върви по "стъпките на САЩ"

Свързани новини

18.08.2022 10:59

Независимост на Тайван означава война: Китай

Видян 845 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Китайският пратеник в Обединеното кралство предупреди, че британската и американската намеса в Тайван може да доведе до война, като заяви, че връзките на Пекин с Лондон сега са на кръстопът заради острова.

Във вторник в статия за Guardian китайският посланик в Обединеното кралство Джън Дзегуан представи позицията на своето правителство по териториалната вражда, като същевременно заяви, че Тайван се е превърнал в "ключов въпрос" както за Китай, така и за САЩ и Обединеното кралство.


"През годините САЩ играеха с "тайванската карта", за да сдържат Китай, като одобряваха продажбите на оръжие на острова, подобряваха отношенията си с властите там и отменяха принципа на един Китай", пише пратеникът, като има предвид политиката, която възпира чуждите държави да установяват дипломатически отношения с Тайпе, който отдавна се самоуправлява.

"Независимост на Тайван" означава война и ще доведе до задънена улица. Противопоставянето на подобни опити и тяхното проваляне има за цел да се избегне война и да се запазят мирът и стабилността в региона.


Дзегуан също така призова Великобритания да избягва да върви по "стъпките на САЩ", позовавайки се на неотдавнашните посещения на висши американски законодатели в Тайван, и отбеляза, че островът "винаги е бил чувствителен въпрос в центъра на отношенията между Обединеното кралство и Китай".


 Коментарите на посланика идват на фона на нов кръг китайски военни учения във въздуха и водите около Тайван, които се повтарят с други учения, проведени непосредствено след посещението на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Тайван.

Министърът на външните работи на Обединеното кралство Лиз Тръс неотдавна осъди ученията, заявявайки, че те "застрашават мира и стабилността в региона", като повтори подобно осъждане от страна на американския си колега.


 Джън също така обвини съперниците на Китай, че нарушават регионалния мир, като се опитват да се намесят по въпроса за Тайван, като предупреди за "сериозни последици", ако Лондон "премине червената линия на китайската страна"

Макар че Китай смята острова за част от своята територия, Тайван се управлява на практика автономно след Гражданската война в Китай през 1949 г. , когато националистическата фракция на Куоминдана е победена от комунистическите сили на континента и е принудена да избяга. Оттогава местната администрация продължава да нарича острова "Република Китай", въпреки че той е официално признат само от няколко чужди държави.


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

дева

Днес фокусът ви ще се измести към любовта

Днес фокусът ви ще се измести към любовта, романтиката