ВМРО - Българско национално движение пусна сигнали до СЕМ и до ЦИК за поставяне в неравностойно положение на кандидати за кметове и общински съветници в София. Повод за сигналите е кандидатурата на бившия директор „Новини, актуални предавания и спорт“ в националната телевизия „БТВ“ за кмет на София. Според войводите кандидатурата в последния момент обяснява и отношението на медията към определени партии и техните кандидати за същите позиции в Столична община, а именно - СОС и кметския пост.

Свързани новини

28.09.2023 13:45

Направете мониторинг на БТВ. Цензурират „неудобни“ кандидати: ВМРО към СЕМ

Видян 660 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

ВМРО - Българско национално движение пусна сигнали до СЕМ и до ЦИК за поставяне в неравностойно положение на кандидати за кметове и общински съветници в София. Повод за сигналите е кандидатурата на бившия директор „Новини, актуални предавания и спорт“ в националната телевизия „БТВ“ за кмет на София. Според войводите кандидатурата в последния момент обяснява и отношението на медията към определени партии и техните кандидати за същите позиции в Столична община, а именно - СОС и кметския пост.


Като национална телевизия „БТВ“ се явява доставчик на медийни услуги. Като такъв тя следва стриктно да съблюдава всички изисквания на Закона за радиото и телевизията и всички нейни подзаконови нормативни актове. Горното важи с още по-голяма сила в процесния случай, тъй като това е една от водещите национални телевизии и играе решаваща роля във формирането на общественото мнение в страната.  От една страна, съобразно чл. 6, ал. 2, т. 1, доставчиците на медийни услуги разпространяват обществено значима информация като една от областите, които изрично е посочена, е именно политиката. От друга страна, чл. 6, ал. 2, т. 6 от ЗРТ, по императивен начин въвежда изискването да се отразяват различните идеи и убеждения в обществото чрез плурализъм на гледните точки във всяко от новинарските и актуално-публицистичните предавания, свързани с политическа и икономическа тематика. Смятаме, че екипът на национална телевизия „БТВ“, част от „БТВ Медия груп“, е нарушил именно гореописаните разпоредби на Закона за радиото и телевизията, пишат в сигнала юристите на ВМРО.


Сред мотивите в сигнала е посочено също, че постът, който е заемал Хекимян едва ден преди обявяването на официалната кандидатура и регистрацията на му за кандидат за кмет, а именно директор на  „Новини, актуални предавания и спорт“, поставя в неравностойно положение другите кандидати за кметове на столицата. А причината е, че той е имал пряк контрол и възможност за подбор на всички гости, които са обявили своята кандидатура за кметове на София.


Нещо повече, в лични разговори членове на екипа на телевизията са споделили, че имат редакционна политика да канят само кандидати от парламентарно представени партии и коалиции. Това е изключително грубо нарушение на принципа за задължителен плурализъм в отразяването на отделните кандидати и гледни точки. За сравнение, други доставчици на медийни услуги в своите новинарски и актуално-публицистични предавания през изминалите два дни канят кандидати, които са представители както на парламентарно представени партии и коалиции, така и на непарламентарно представени, кандидати от всеки политически сектор, се пише още в сигнала до СЕМ и ЦИК.

Прилагаме и пълния текст на сигналите, които са идентични до СЕМ и ЦИК:

ЖАЛБА
от
ПП „ВМРО – БЪЛГАРСКО НАЦИОНАЛНО ДВИЖЕНИЕ“, партия регистрирана в предстоящите избори за общински съветници и кметове с Решение № 2369-МИ на ЦИК, чрез пълномощника Стефан Николаев Грънчаров

Уважаеми членове на СЕМ,


Както стана известно в средствата за масово осведомяване, на 25 септември 2023 г. местна коалиция ГЕРБ /СДС/ обяви своя кандидат за кмет на Столична община. Това е господин Антон Хекимян, който заемаше поста на директор „Новини, актуални предавания и спорт“ в националната телевизия „БТВ“. Той е освободил така заемания пост на 24 септември 2023 г., само ден преди обявяване на кандидатурата му за кмет на Столична община.
Смятам, че с горното действие е извършено грубо нарушение на разпоредбите на Закона за радиото и телевизията от страна на национална телевизия „БТВ“, част от „БТВ Медия груп“.


Като национална телевизия „БТВ“ се явява доставчик на медийни услуги. Като такъв тя следва стриктно да съблюдава всички изисквания на Закона за радиото и телевизията и всички нейни подзаконови нормативни актове. Горното важи с още по-голяма сила в процесния случай, тъй като това е една от водещите национални телевизии и играе решаваща роля във формирането на общественото мнение в страната.  От една страна, съобразно чл. 6, ал. 2, т. 1, доставчиците на медийни услуги разпространяват обществено значима информация като една от областите, които изрично е посочена е именно политиката. От друга страна, чл. 6, ал. 2, т. 6 от ЗРТ, по императивен начин въвежда изискването да се отразяват различните идеи и убеждения в обществото чрез плурализъм на гледните точки във всяко от новинарските и актуално-публицистичните предавания, свързани с политическа и икономическа тематика.


Смятам, че екипът на национална телевизия „БТВ“, част от „БТВ Медия груп“, е нарушил именно гореописаните разпоредби на Закона за радиото и телевизията. Постът, който е заемал едва ден преди обявяването на официалната кандидатура и регистрацията на господин Хекимян за кандидат за кмет, а именно директор на  „Новини, актуални предавания и спорт“, поставя в неравностойно положение другите кандидати за кметове на столицата. Той е имал пряк контрол и възможност за подбор на всички гости, които са обявили своята кандидатура за кметове на София. Нещо повече, в лични разговори членове на екипа на телевизията са споделили, че имат редакционна политика да канят само кандидати от парламентарно представени партии и коалиции.


Това е изключително грубо нарушение на принципа за задължителен плурализъм в отразяването на отделните кандидати и гледни точки. За сравнение, други доставчици на медийни услуги в своите новинарски и актуално-публицистични предавания през изминалите два дни канят кандидати, които са представители както на парламентарно представени партии и коалиции, така и на непарламентарно представени, кандидати от всеки политически сектор. Обратно, национална телевизия „БТВ“ излъчва в своите новинарски емисии само графики с кандидати на парламентарно представените партии и коалиции, а в своите актуално-публицистични предавания канят отново само представители на парламентарните сили.
Уважаеми членове на СЕМ,


Във връзка с всичко изложено дотук смятам, че национална телевизия „БТВ“, част от „БТВ Медия груп“, грубо нарушава разпоредбите на Закона за радиото и телевизията и принципа на плурализъм на гледните точки.
С оглед предходното моля уважаемите членове на СЕМ да извършват специален мониторинг на дейността на доставчика на медийни услуги.
При евентуално установени нарушения, моля да наложите на „БТВ“ предвидените от закона санкции.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

везни