"Ако погледнете [атаката] пропорционално на броя на населението на Израел, това е равносилно на десет 11 септември", каза Блинкен в Тел Авив. "Ето колко голяма и колко опустошителна е била атаката."

Свързани новини

13.10.2023 10:38

Нападението на Хамас срещу Израел е като десет 11 септември: Блинкен

Видян 1076 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен нарече нападението на Хамас срещу Израел "еквивалент на десет 11 септември". След като Израел вече отговори, изравнявайки със земята големи части от Газа, Блинкен обеща подкрепата на Вашингтон "докато съществува Америка".

"Ако погледнете [атаката] пропорционално на броя на населението на Израел, това е равносилно на десет 11 септември", каза Блинкен в Тел Авив. "Ето колко голяма и колко опустошителна е била атаката."

Откакто бойците на Хамас започнаха нападението в събота, са убити около 1300 израелци, а повече от 3000 са ранени.


За същия период са убити над 1400 палестинци, включително 447 деца, и са ранени още около 5000 души, като тези цифри продължават да нарастват, тъй като израелски военни самолети бомбардират гъсто населения анклав в Газа. Блинкен не споменава тези жертви в речта си, нито се опитва да измери палестинските загуби в 11 септември. На 11 септември 2001 г., когато терористи от Ал Кайда отвличат четири търговски самолета, загиват общо 2996 души. Два самолета се удариха в кулите близнаци на Световния търговски център в Ню Йорк, един - в Пентагона във Вашингтон, а четвъртият се разби в поле в Пенсилвания след бунт на пътниците. Тогавашният президент на САЩ Джордж Буш-младши се позовава на 11 септември, за да нахлуе и окупира Афганистан и Ирак, въпреки че последните нямат връзка с нападенията.


В отговор Буш разшири значително операциите на САЩ за вътрешно наблюдение и подписа закона за разрешение за използване на военна сила (AUMF), който остава в американските закони и е използван от следващите администрации за започване на военни операции в 22 държави.


 След нападението на Хамас израелският министър-председател Бенямин Нетаняху се зарече да "смаже" палестинските бойци, а министърът на отбраната Йоав Галант заяви в четвъртък, че израелските военни "ще ги изтрият от лицето на земята".

Огромното мнозинство от жителите на Газа обаче са цивилни и при запечатаните граници на ивицата и наложената от Израел обсада, която не позволява навлизането на храна, вода, електричество и гориво, те понасят основната част от палестинските жертви.

В по-ранна реч заедно с Нетаняху Блинкен заяви, че е молил израелския лидер "да вземе всички възможни предпазни мерки, за да избегне нараняването на цивилни граждани".  Въпреки това той добави, че "нито една държава не може и не би толерирала избиването на свои граждани" и че "Израел има правото, а дори и задължението да се защити и да гарантира, че това никога повече няма да се случи".


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

скорпион