Около 1,1 млн. палестинци може да бъдат принудени да се преместят в рамките на следващите 24 часа, по данни на ООН

Свързани новини

13.10.2023 09:50

Израел нареди "невъзможна" евакуация на северната част на Газа: ООН

Видян 943 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Израелските военни призоваха над 1 милион души да напуснат домовете си в град Газа и спешно да се преместят в южната част на Газа, което според ООН ще доведе до "опустошителни хуманитарни последици".

Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси и Департаментът за безопасност и сигурност в Газа (OCHA oPt) бяха уведомени малко преди полунощ местно време, че "цялото население на Газа на север от Вади Газа трябва да се премести в южната част на Газа в рамките на следващите 24 часа", заяви говорителят на ООН Стефан Дюжарик в изявление до множество медии в петък сутринта.

Израелските сили за отбрана (IDF) потвърдиха заповедта за евакуация, като я нарекоха "хуманитарна стъпка". Не се споменава конкретен срок, като говорител признава, че това ще отнеме "известно време".

"ЦАХАЛ призовава всички жители на град Газа да се евакуират от домовете си, да се преместят на юг за своя защита и да се установят в района южно от река Газа", заявиха военните в публикация на Х. "Тази евакуация е за вашата лична безопасност. Завръщането в град Газа ще бъде възможно само след получаване на уведомление, потвърждаващо това".


ЦАХАЛ обеща да "продължи да действа значително в град Газа през следващите дни" и призова цивилните граждани да се "дистанцират от терористите на Хамас, които ви използват като жив щит".

Официалният представител на ООН подчерта, че е "невъзможно подобно движение да се осъществи без опустошителни хуманитарни последици".

"Става дума за приблизително 1,1 млн. души. Същата заповед се отнася за всички служители на ООН и за тези, които са приютени в обекти на ООН - включително училища, здравни центрове и клиники", заяви говорителят.


Организацията на обединените нации настоятелно призовава всяка подобна заповед, ако бъде потвърдена, да бъде отменена, за да се избегне превръщането на вече съществуващата трагедия в катастрофална ситуация", добави Дюжарик.

От четвъртък вечерта броят на хората, които вече са принудени да напуснат домовете си на фона на продължаващите израелски въздушни удари, е нараснал до 423 378 души, или приблизително 21 % от цялото население на Газа, според последната актуална информация на OCHA. Около две трети от вътрешно разселените лица намират подслон в обекти, управлявани от Агенцията на ООН за подпомагане и работа с палестинските бежанци (UNRWA).


Миналата събота бойците на Хамас започнаха операцията "Потоп в Ал-Акса" с бараж от ракети, изстреляни от Газа, след което бързо навлязоха в израелска територия, щурмувайки множество градове и села. Скоро последваха съобщения за шокираща жестокост, като най-малко 260 израелски и чуждестранни цивилни граждани бяха убити на музикален фестивал, а неизвестен брой бяха пленени от бойците.

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху обяви военно положение в неделя, като войските на ЦАХАЛ бяха разположени, за да прочистят израелските градове и села от бойци на Хамас. Оттогава насам израелски самолети нанасят постоянни въздушни удари по Газа.

Според данни, публикувани от израелското правителство в петък, най-малко 1300 израелци са били убити, а повече от 3000 са били ранени. По данни на палестинското министерство на здравеопазването са убити повече от 1500 палестинци и още над 6000 са ранени.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.