Ако Украйна стане пълноправен член на НАТО, тя може да предизвика световна война, като нападне Крим, предупреди бившият руски президент Дмитрий Медведев.

Свързани новини

28.06.2022 13:55

Нападение срещу Крим може да предизвика Трета световна война: Медведев

Видян 1490 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Ако Украйна стане пълноправен член на НАТО, тя може да предизвика световна война, като нападне Крим, предупреди бившият руски президент Дмитрий Медведев.




"За нас Крим е част от Русия. И това ще бъде така завинаги. Всеки опит за посегателство върху Крим е обявяване на война на нашата нация. Ако член на НАТО направи това, то ще означава конфликт с целия Северноатлантически алианс. Трета световна война. Пълна катастрофа", каза той в интервю за вестник Argumenty i Fakty, публикувано във вторник.


 


Крим се отдели от Украйна след преврата в Киев през 2014 г. и гласува на референдум за повторно присъединяване към Русия. Този ход беше отхвърлен от Украйна, която смята полуострова за окупирана от Русия територия. Украински официални лица заявиха, че обещанието им да не използват оръжия, доставени от Запада, срещу руска територия не се отнася за Крим.




Медведев, който в момента е заместник-председател на Съвета за сигурност на Русия, описа сценария, докато коментира защо разширяването на НАТО в Украйна би било по-опасно от присъединяването на Финландия и Швеция към блока. Той заяви, че Русия не харесва предложеното разширяване в Северна Европа, но може да живее с него.


 


 


Ние нямаме и не очакваме да имаме териториални спорове с тези държави, нито дори възможни причини за такива. Ако се чувстват по-добре и по-сигурно, като се присъединят към алианса, нека го направят. НАТО вече е до нашата страна без Швеция и Финландия", каза той.




Това обаче е свързано с уговорката, че Русия ще реагира на очакваното приемане на скандинавските страни, като разположи ядрени оръжия в Балтийско море, наред с други неща, отбеляза Медведев. "Никой не се вълнува от това, включително и гражданите на двете кандидатки за членство в НАТО. Да имаш на прага си наши ракети "Искандер", хиперзвукови ракети и ядрени бойни кораби не е нещо, което да те вълнува. "


 


Той добави, че ескалацията на напрежението с Русия ще наложи увеличаване на военните сили във Финландия и Швеция, като средствата, които биха могли да се използват за финансиране на граждански програми, ще бъдат насочени към отбраната. Медведев определи това като "безсмислено и не евтино".


 


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

рак

Ден да общувате открито с партньорите си

Ден да общувате открито с партньорите си, да