Корабът за насипни товари Matros Pozynich се вижда в сирийското пристанище Латакия на 8 май. (Maxar Technologies)

Свързани новини

12.05.2022 17:05

Руски кораб превозва крадено украинско зърно от Крим към Сирия: Украински официални лица

Видян 3656 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Според източници от корабоплаването и украински официални лица руски търговски кораб, натоварен със зърно, откраднато в Украйна, е бил отклонен от поне едно средиземноморско пристанище и сега се намира в сирийското пристанище Латакия.




CNN идентифицира кораба като кораба за насипни товари Matros Pozynich.




На 27 април корабът хвърля котва край бреговете на Крим и изключва транспондера си. На следващия ден той е забелязан на пристанището в Севастопол, главното пристанище в Крим, според снимки и сателитни изображения.




Според украински официални лица "Matros Pozynich" е един от трите кораба, участващи в търговията с крадено зърно.




В Крим, анексиран от Русия през 2014 г. , се произвежда малко пшеница поради липсата на напояване. Но украинските региони на север, окупирани от руските сили от началото на март, произвеждат милиони тонове зърно всяка година. Според украински официални лица хиляди тонове вече се превозват с камиони в Крим.


 


 


Катерина Яреско, журналист от проекта SeaKrime на украинското онлайн издание Myrotvorets, заяви пред CNN, че проектът е забелязал рязко увеличение на износа на зърно от Севастопол до около 100 000 тона през март и април.


 


Според сателитни снимки и данни за проследяване, прегледани от CNN, от Севастопол Matros Pozynich преминава през Босфорския проток и се насочва към египетското пристанище Александрия. Според украински официални лица той е бил натоварен с близо 30 000 тона украинска пшеница.


 


 Длъжностни лица твърдят, че Египет е бил предупреден, че зърното е откраднато, и пратката е била отклонена. Matros Pozynich се насочва към ливанската столица Бейрут със същия резултат. Корабът отново изключва транспондера си на 5 май, но снимки от Tankertrackers. com и Maxar Technologies показват, че е пътувал до сирийското пристанище Латакия.




Украинското министерство на отбраната изчислява, че след нахлуването на Русия в Украйна са били откраднати и изнесени поне 400 000 тона зърно.


 


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

телец