ЕС се бори с безпрецедентна енергийна криза след намаляването на доставките на нефт и газ от Русия. Санкциите, които блокът наложи върху вноса на руски енергийни продукти, доведоха до рекордно висока инфлация и цялостна криза на разходите за живот в целия ЕС.

Свързани новини

25.05.2023 17:35

"Най-лошото тепърва предстои" за държавите от ЕС в областта на енергетиката: Катар

Видян 3329 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Топлата зима предпази ЕС от тежка енергийна криза, но "най-лошото тепърва предстои" за блока, предупреди катарският министър на енергетиката Саад Ал-Кааби, като се позова на липсата на инвестиции в петрол и газ.

В речта си на Катарския икономически форум в Доха той заяви, че "агресивният" енергиен преход ще обезкуражи инвестициите във въглеводороди и може да доведе до недостиг на енергия в ЕС през следващото десетилетие.

"В бъдеще ще има голям недостиг на газ, най-вече поради стремежа към енергиен преход, който според нас е много агресивен", предупреди Ал-Кааби. "Икономическата стабилност и екологичната отговорност не се изключват взаимно. Трябва да имате и двете."

ЕС се бори с безпрецедентна енергийна криза след намаляването на доставките на нефт и газ от Русия. Санкциите, които блокът наложи върху вноса на руски енергийни продукти, доведоха до рекордно висока инфлация и цялостна криза на разходите за живот в целия ЕС.

"Единственото нещо, което спаси човечеството и Европа тази година, беше топлата зима и забавянето на икономиката", каза АЛ-Кааби, добавяйки, че "ако икономиката започне да се раздвижва отново през (2024 г.) и имате просто една обикновена зима, мисля, че най-лошото тепърва предстои".


Той също така призова представителите на ЕС да спрат да "демонизират" изкопаемите горива.

"Ако [европейските лидери] имат подходящ план и седнат на масата с производителите, а петролните и газовите компании не бъдат демонизирани, реалността ще започне да действа и ще имаме разумно решение", каза той.

Катар е един от най-големите производители на втечнен природен газ в света и инвестира десетки милиарди долари за увеличаване на производствения си капацитет.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

телец

Днес може да се сблъскате с предизвикателства

Днес може да се сблъскате с предизвикателства, които