В понеделник руската държавна газова компания "Газпром" заяви, че ще намали наполовина потоците по газопровода "Северен поток 1" към Германия до едва 20% от капацитета му

Свързани новини

27.07.2022 13:55

"Най-големият ни страх" се сбъдна, след като Русия намали доставките на газ за Европа: US официално лице

Видян 1049 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Администрацията на Байдън работи яростно зад кулисите, за да запази единството на европейските съюзници срещу Русия, тъй като Москва продължава да намалява енергийните си доставки за Европейския съюз, предизвиквайки паника от двете страни на Атлантическия океан заради потенциалния сериозен недостиг на газ през зимата, твърдят американски официални лица, съобщава CNN.

В понеделник руската държавна газова компания "Газпром" заяви, че ще намали наполовина потоците по газопровода "Северен поток 1" към Германия до едва 20% от капацитета му. Представител на САЩ заяви, че този ход е ответна мярка за западните санкции и че поставя Запада в "неизследвана територия", когато става въпрос за това дали Европа ще има достатъчно газ за зимата.

В отговор на сътресенията Белият дом изпрати във вторник в Европа президентския координатор по въпросите на глобалната енергетика Амос Хохщайн, съобщиха официални лица. Той ще пътува до Париж и Брюксел, за да обсъди планирането за извънредни ситуации с работната група по енергетика на САЩ и ЕС, създадена през март, един месец след нахлуването на Русия в Украйна.


""Това беше най-големият ни страх", казва американският служител.

Въздействието върху Европа може да се върне обратно в САЩ, като доведе до повишаване на цените на природния газ и електроенергията, каза служителят. Това ще бъде и голямо изпитание за устойчивостта и единството на Европа срещу Русия, тъй като Кремъл не показва признаци на отстъпление от Украйна.

САЩ и Брюксел молят членовете на ЕС да пестят газ и да го съхраняват за зимата, а във вторник министрите на енергетиката постигнаха принципно съгласие за намаляване на потреблението на газ с 15% от август до март.

През следващите дни ще се обсъжда и увеличаването на производството на ядрена енергия в Европа, за да се компенсира недостигът на газ, заявиха официални лица. Германия планираше да прекрати напълно използването на ядрена енергия до края на 2022 г. , но американски представители се надяват да убедят Берлин да удължи живота на трите си оставащи атомни електроцентрали в условията на енергийна криза, заяви служителят.


 Снимка: (Edouard Merlo/AFP/Getty Images)


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

риби