Добрев отново настоя, че от сегашната цена на горивата, 73 стотинки за литър трябва да бъдат връщани на хората. Той показа данни за разликата в цените между петрола – сорт „Брент” и „Уралс”. По думите му рафинерията на „Лукойл” купува евтино и продава скъпо.

Свързани новини

27.10.2023 09:30

Най-добре е правителство от ГЕРБ, ДПС и ДБ и това скоро ще се случи: Д. Добрев

Видян 1658 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Най-добре е правителството да е съставено от ГЕРБ, ДПС и ДБ и това скоро ще се случи". Това обяви в ефира на Нова тв депутатът от ГЕРБ и председател на енергийната комисия Делян Добрев, който вчера призова Кирил Петков да подаде оставката на кабинета "Денков".


Надявам се по-скоро рано, отколкото късно да има кабинет между ГЕРБ, ДПС и ДБ, повтори няколко пъти той. Според Добрев новият кабинет трябва да е факт преди очакваната дата за ротация през март 2023.

„Който не дойде днес в зала, е от тези, които подкрепят Лукойл, коментира още той по повод днешното извънредно заседание, на което депутатите трябва да вземат решение за президентското вето върху промените в Закона за енергетиката. ПП-ДБ, „Възраждане” и БСП вече обявиха, че няма да влязат в зала.

Добрев отново настоя, че от сегашната цена на горивата, 73 стотинки за литър трябва да бъдат връщани на хората. Той показа данни за разликата в цените между петрола – сорт „Брент” и „Уралс”. По думите му рафинерията на „Лукойл” купува евтино и продава скъпо.

„1,65 млрд. долара са ни взели в повече. Това е въпросното левче”, заяви Добрев и попита защо кабинетът не изпълнява закона, който е приет януари.  

„Хората ги интересува не толкова кой е премиер и финансов министър, а колко плащат по колонките. Искам да попитам – от тази разлика - 1,65 млрд. долара, има закон, който казва, че 70% трябва да се върнат обратно на хората, за да има смисъл от дерогацията”, заяви Добрев.

На въпрос защо ГЕРБ не иска оставката на правителството, ако смята, че е корумпирано, депутатът каза, че и на лидера Бойко Борисов му се изчерпва търпението. Добрев обвини правителството, че не работи за хората, а за „Лукойл” и „Газпром”. Той критикува предложението да бъде таксуван преносът на руски газ през страната, тъй като при евентуален  арбитраж държавата ще плаща огромни суми.

„Има много голяма опасност в дългосрочен план „Газпром” да ни осъди и ние накрая да платим. С дерогацията правителството работи за „Лукойл”, с 20-те лева работи за „Газпром”, каза Добрев.

„Не вярвам БСП да ни изпреварят на балотаж в София. Това ще бъде изключителна изненада”, заяви Добрев. Той допълни, че партийната позиция остава за подкрепа на кандидатите на ПП-ДБ, където ГЕРБ не е на балотаж.

Добрев оправда неплащането на данъци от "Лукойл" по времето на ГЕРБ с евтиното гориво.

Кое е по-важно за хората - да плащат 2 лв. на бензиностанцията или "Лукойл" да плаща 100 млн. лева данък, които никой не знае къде отива. Така депутатът от ГЕРБ и председател на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев оправда пред "Нова телевизия" неплащането на данъци от "Лукойл" по време на управлението на ГЕРБ.

Вчера министърът на финансите Асен Василев представи справка, според която за периода 2009 - 2020 г. групата на "Лукойл" е декларирала загуба от 1.8 млрд. лв., след което за 2021 г. - печалба от 170 млн. лв., а за 2022 г. - 404 млн. лв. печалба. Той уточни, че дружеството е подало коригираща декларация за признаване на загубата от минали години, която е отхвърлена от НАП и следователно данъците им са дължими.

Според Добрев изнесените данни от Василев са напълно в реда на нещата. По думите му в последните години горивата са поскъпнали и затова "Лукойл" вече е на печалба и следователно започва да плаща данъци.

Той многократно нападна правителството, но така и не отговори на въпроса защо ГЕРБ не предприема стъпки за свалянето на кабинета. Няколко пъти той просто подмина този въпрос, отклонявайки разговора в друга тема. Най-накрая оправда действията на партията с лидера ѝ.

"Бойко Борисов е прекалено търпелив, от добрина е. Той е на мнение, че е хубаво е да има правителство. Всеки път им даваме още един шанс, казваме си, че нас да мине и затова са още на власт", заяви Добрев и предупреди, че скоро това може да се промени. Той дори посочи коя е най-добрата управленска формула в момента - кабинет на ГЕРБ, "Демократична България" и ДПС.

Според него таксата от 20 лв. за мегаватчас за пренос на газ през България, която ще трябва да се плаща от "Газпром", ще послужи за воденето на дело срещу страната от руската компания.

 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 28.10.2023 19:58

    Не думай!Че за какво ѝ е правителство на територията бг, бе мангуст грозен?!За едните европейски субсидии ли!!!??? Я чупка.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

везни