01/03

Свързани новини

07.07.2021 17:27

Над 86 000 граждани вече са използвали улесненията на новата интелигентна система за таксуване в градския транспорт

Видян 1568 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

По-малко от 2 месеца след стартирането ѝ, новата система за таксуване е все по-предпочитана от столичани. Десетки хиляди вече са таксуванията с дебитни или кредитни карти в автобуси, трамваи и тролеи, по данни на Центъра за градска мобилност. Лесно и бързо е, разказват пътници. При качване в превозното средство, до устройството за валидиране се доближава само една банкова карта, с която пътуващият желае да бъде таксуван. Ако бъде доближен целият портфейл, в който има няколко карти, на устройството ще бъде изписан надпис, че трябва да бъде валидирана само една карта. При извършено плащане с дебитна или кредитна карта, тегленето на сумата от банковата сметка се извършва в деня, следващ пътуването. Всички валидации за този ден се сумират и от картата се извършва еднократно плащане за цялата натрупана сума за конкретния ден.  В зависимост от вида на картата, след първата успешна валидация е възможно да бъде получено съобщение от банката издател, че е използвана. То може да бъде с нулева стойност или за 0,10 лв. Тази транзакция ще бъде анулирана в края на деня.
  В метрото, както и в наземния транспорт можете да пътувате и с новата безконтактна Sofia city card.  В нея могат да бъдат заредени всички абонаменти по съществуващата Наредба за пътуване с обществения градски транспорт на Столичната община, включително и за гражданите, които пътуват с намаления – ученици, студенти, пенсионери и др. Картата се валидира чрез доближаване до поставените сини устройства при всяко качване в автобуси, тролеи и трамваи. Безконтактните смарт карти са с високо ниво на защита и гарантират сигурността на данните на пътуващите. Ако документът е редовен, на екрана ще бъде изписано, че валидацията е успешна.




Има 2 начина да подадете заявление за издаване на Sofia city card и за зареждането й – онлайн през сайта https://webportal.sofiatraffic.bg/ или в пунктовете за продажба на Центъра за градска мобилност, където можете да получите и самата карта. При онлайн регистрацията трябва да въведете ваш валиден имейл и телефонен номер. Данните ще бъдат поискани и в пункта за продажба, от който ще си получите картата. Същите имейл и телефонен номер са необходими при регистрация в уеб портала, ако решите да зареждате картата си онлайн. При проблем с вашия акаунт можете да потърсите съдействие в някой от пунктовете за продажба на ЦГМ или да пишете на webportal@sofiatraffic.bg.
Ако вече сте регистрирани като клиенти на Центъра за градска мобилност, и сте предоставили имейл и телефон, използвайте същите при регистрация в портала. Така съществуващите карти ще могат да се асоциират към профила ви. За да добавите към този профил карти на ваши близки, трябва да посетите пункт за продажби на Центъра за градска мобилност. След като тези карти бъдат обвързани с вашия профил, вече ще можете да ги зареждате лесно и бързо и през портала. Ако ползвате преференция за ученици, студенти, пенсионери или хора с увреждания, картата също ще може да бъде заредена през портала, с избрания от вас преференциален превозен документ.
Все още можете да пътувате и с досегашните абонаментни карти, които са валидни. Поетапно и безплатно те ще могат да бъдат заменени с новата Sofia city card. Можете да се таксувате и с хартиени билети и талони, закупени от местата за продажба, които трябва да бъдат задължително перфорирани при качване в превозното средство.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.