Свързани новини

21.06.2021 15:47

Пътуваме в градския транспорт в София лесно и модерно

Видян 3944 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Ако видите някой да размахва банкова карта в градския транспорт, не се учудвайте. Най-вероятно той използва една от функционалностите на новата интегрирана електронна система за таксуване в обществения транспорт на столицата - плащане на пътуването с дебитни и кредитни карти. Системата за електронно таксуване работи и прави пътуването с обществения транспорт удобно, лесно и модерно.

Само за по-малко от месец има почти 20 000 валидации с дебитни, и с кредитни карти. Освен банковата карта, в билет се превръща и смарт телефонът. Условието е той да има дигитален портфейл с активна банкова карта в портфейла. Така пътникът вече може да се самотаксува за секунди, без да му се налага да се е снабдил предварително с билет. Умната система дава още много възможности на потребителите да се снабдят с превозен документ.  

Един от най-удобните е новата Sofia city card. Тя важи за наземния транспорт и за метрото. Sofia city card може да се заяви и онлайн, и да се вземе от удобен за пътника билетен център на ЦГМ. Най-голямото удобство е, че след като веднъж си набавиш новата пластика, след това можеш да я презареждаш онлайн по всяко време през уебпортала (www.webportal.sofiatraffic.bg).

Разбира се, системата предоставя лесно и бързо онлайн зареждане по преференциални тарифи – за ученици, студенти и за пенсионери.




“Въпреки че още има и класически перфоратори в градския транспорт, столичани бързо забравиха за тях и предпочитат да се валидират на новите валидатори“, коментират редовните пътници. Почти 250 000 са успешните валидации в градския транспорт в София за по-малко от месец. Устройствата са монтирани до всички врати, през които се качват и слизат пътниците и така улесняват валидирането, което става с доближаването на превозния документ до обозначената зона за валидация. На екрана се показва съобщение, което удостоверява статуса на документа. Ако е редовен, на дисплея се изписва „Валидна карта“. При проблем - съобщението е за възможните причини за неуспешното валидиране. С новите карти може да получите още полезна информация – например докога е валидна картата.

Новата системата за таксуване вече работи. С въвеждането й столицата ни се нарежда до едни от най-технологичните градове в Европа като Лондон и Амстердам, които също имат подобни умни системи.

Редовните пътници вече знаят, че еднократно пътуване или дневна карта от 4 лева може да се закупи лесно и през приложението mpass.bg. Трябва ви само регистрация чрез електронна поща.
Всички, които имат от новите карти за градски транспорт могат да презареждат за срок по желание през интернет както своята карта, така и през профила си карта на членове от семейството си или близки. Но не се притеснявайте – старите пластики за градски транспорт важат още година. Новата система чрез валидаторите ги приема и притежателите им могат да ги сменят едва тогава, когато срокът им е изтекъл или  трябва да ги презаредят. Смяната на новата пластика със старата е безплатна, може да се извърши първоначална регистрация в портала на официалната страница на ЦГМ, след това да се посети едно от нашите бюра, свързани със системата и с възможност за издаване на новия вид пластика. Към момента списъка на тези 28 бюра е на официалната интернет страница на ЦГМ sofiatraffic.bg, така можете да изберете най-удобното за вас.





Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

козирог