Свързани новини

11.06.2021 14:12

Над 40% от хотелите по морето няма да отворят за сезона

Видян 2583 пъти | Коментари 4
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Над 40% от местата за настаняване няма да имат заетост през летния сезон и ще останат затворени. Това обяви за Travelnews Румен Драганов от Конфедерацията на българския туристически бизнес (КБТБ), който е и председател на Института по анализи и оценки в туризма. Работещите хотели през месец май по морето отчитат средна заетост между 3 и 5%. До 25 юни ще се увеличи до 17-20%. В най-силните месеци юли и август ще достигне до 60% в работещите хотели, каза Драганов.

Настояваме за пълното отпадане на всички ограничения за влизане на туристи от страните от ЕС, Великобритания, Русия и Израел, каза на пресконференция новият ротационен председател на КБТБ Ричард Алибегов, който е и председател на Българската асоциация на зеведенията. Това означава премахването на PCR тестовете за влизане в страната. В тези страни ваксинационната кампания е в напреднал стадий и съответно туристите, пристигащи от там не представляват заплаха за здравето на българските граждани. Нещо повече рискът е по-малък дори от този, ако българите пътуват от София до Варна или Бургас, каза Алибегов. От Конфедерацията настояват да отпаднат PCR тестовете и при пристигането на туристи от съседните балкански страни. Засега са премахнати единствено за румънците.

Полина Карастоянова, изпълнителен директор на Националния борд по туризъм обяви, че ако се забавим още малко ще загубим пазарите във Великобритания и Германия за този сезон. Една от спешните задачи е държавата да определи карантинни хотели по курортите и разходите да се поемат от нея. Дори може да бъдат определени почивни станции на министерства или на Министерския съвет, които да поемат положителните случаи. Карастоянова очаква да бъдат взети спешни мерки. „Ако ние утре - 11 юни, не излъчим съобщения в международен план, че след две седмици, считано от 26 юни, когато обикновено през уикенда започват пътуванията, отпадат ограниченията и българската държава поема издръжката и настанява в карантинни хотели, нуждаещи се от това туристи, сезонът има всички шансове да бъде провален от наша страна, защото няма да сме си свършили работа“, подчерта тя. Румен Драганов допълни, че заложените чартърни полети до Варна и Бургас са на ръба да бъдат анулирани. Хората ги има записани при туроператорите и чакат да тръгнат за България, обясни той.

От бранша изразиха още подкрепа за ваксинационната кампания, подчертавайки, че именно ваксината е спасението от нова вълна на вируса, респективно ново затваряне. Сред другите искания са продължаване на програмата 60/40 до края на годината, подпомагане на българските авиокомпании, превозващи чуждестранни туристи, даването на възможността ваучерите за храна да бъдат ползвани и за почивка. Предлагаме незабавно ваучерите за храна


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 004 Anonimen 12.06.2021 10:08

    Много от българските хотели няма да отворят врати това лято поради алчност на собствениците си . Доказателство : Ако вие искате да почивате ( 2 човека ) all inclusive , българските хотели ви искат 100 Евро на нощ . В Гърция за по-добро обсужване и по-добра храна ви искат 65 Евро . Да не забравяме , че собствениците на големите и огромните български хотели по черноморието са хората , които ограбиха и държавата и народа през последните 31 години .

  • 003 Кака Милка 12.06.2021 01:55

    Много добър въпрос! Благодаря за който! За всички пенсионери, които взимат под 500 лева на месец е помислено с най-голяма грижа за тях.Предлагаме една прекрасна и изключително удобна кредитна програма. Да вземем за пример Вашата баба, която е с пенсия в размер от 260 лв. Прибира и се всеки месец цялата пенсия от 260 лв. във фонда за подпомагане на 19-те голями хотелиери, само за кратко, т.е. за 6-те месеца, докато трае летния сезон. А разликата до 500 лв., с които баба Ви се задължава солидарно и ежемесечно, в случаяа 240 лв.на месец и се зачислява във вид на изключително изгоден за нея, удобен краткосрочен кредит.Който тя ще трябва да изплаща във фиксиран срок. 6-те кредита от по 240 лв. на месец,най-грижовно ще и се сумират и за цялото лято и ще набъбнат,като 'главница' общо на скромните 1440 лв., без да се включват в тази дребна сума прогресивните лихви върху нея. Върху тази дребна сумица от 1440 лв.естествено и единствено с грижа за баба Ви, ще и бъде начислвана, една много дребна и щадяща минимална месечна лихва,от примерно само до 30% лихва,( за първия месец, която лихва ще се повишава на всеки следващ с по още по 5%). Така ,че баба Ви дето се вика, почти няма да усети, че изплаща кредити. Успех на всички пенсионери с пенсии под 500 лв.! И запомнете, драги пенсионери, това ше се прави само заради вас и само заради вас и само заради вас!

  • 002 Густо майна филибето 11.06.2021 23:56

    Предложението е много навремено. Подкрепям го с две ръце! Какво ще стане обаче с тези пенсионери,които взимат под 500лв. пенсии, каквато е баба ми например, която взима 260 лв. пенсия? Как ще внасят по 500 лв. във фонда за подпомагане на голямите хотелиери, след като пенсиите на повечето пенсионери са по-малки от 500 лв. на месец?

  • 001 Кака Милка 11.06.2021 23:01

    Това е голяма грижа за всички български пенсионери.Много се тревожим за печалбите на 19-те едри собственици на огромни хотели и комплекси по черноморието. Предлагаме да ни удържат, примерно по 500 лева на месец, от и без това излишно огромните ни пенсии и с тези дребни суми да се подпомага поне мъничко на тези закъсали едри собственици!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

лъв