16% от пълнолетните у нас декларират, че са прекарали Covid-19, сочи последното социологическо проучване на на Галъп. Това означава над 800 хил. души, при живеещи постоянно в страната не повече от 5,2 млн. пълнолетни граждани. Изследователските анализи показват, че двойно повече са и онези, които са прекарали болестта безсимптомно или пък просто не са я декларирали на медицинските власти. Излиза, че в крайна сметка поне около 2,5 млн. у нас са тези, за които може да се заключи, че са прекарали вируса. Тоест става дума за близо една трета от пълнолетното българско население, резидиращо постоянно у нас. Най-вероятно разпространението на болестта сред непълнолетните е пропорционално, посочват от Тренд.


Данните, представяни от епидемиолозите и НОЩ се базират на доказани и регистрирани случаи, но както е добре известно, много заболели в лека форма, не правят тест или правят т.нар. бърз тест в домашни условия и не се регистрират при положителен резултат. Отделно, много са и случаите на почти безсимтомно преболедуване, когато на човек му е трудно да установи, че е болен.


Най-много са боледували хората от по-младите възрастови групи, в София и по-големите градове. И обратно - най-нисък е процентът на преболедувалите сред възрастните (над 65г.) и в селските райони", ако се вярва на Галъп.


Готовност за ваксиниране имат 27%, а 48%  не бихаго направили. Други 24% се колебаят. Само 1% твърдят, че вече са се ваксинирали.