Дълговите пазари просто не искат да купуват румънски дълг и в началото на 2009 г. в Букурещ са принудени да молят за помощ Международния валутен фонд."

Свързани новини

15.03.2023 14:22

На 13.10 м.г. предупредиха за фалита в наследство от Петков - Нинова

Видян 3330 пъти | Коментари 2
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


„На 13.10.2022 публикувах статия за състоянието на икономиката и държавните финанси, в която предупреждавам, че фискалният излишък много скоро ще се стопи и във връзка с фискалните рискове пиша следното:
"Като огромен проблем се очертава фактът, че България ще посрещне икономическата криза в Европа с бюджетен дефицит. Ниското ниво на държавен дълг като процент от БВП не трябва да ни успокоява. През 2008 г. държавния дълг на Румъния е едва 17% от БВП, но северната ни съседка се оказва неспособна да финансира дълбокия си бюджетен дефицит.


Дълговите пазари просто не искат да купуват румънски дълг и в началото на 2009 г. в Букурещ са принудени да молят за помощ Международния валутен фонд."


Днес, на 15.03.2023, медии цитират нов доклад на Министерство на финансите за състоянието на държавните финанси, в което министър Росица Велкова предупреждава за следния риск:


"6. Повишаване цената на дълговото финансиране и затруднения при емитиране на външни и вътрешни заеми, което ще създаде ликвидни проблеми за финансиране на бюджетните разходи, както и ще доведе до значително повишаване на лихвените разходи за обслужване на дълга. При този сценарий може да се наложи страната ни да ползва заем от МВФ, който също ще наложи рестриктивни фискални изисквания като условие за предоставянето на заема;" пише икономистът Георги Вулджев.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 15.03.2023 20:42

    ОФТОПИК: Ютюб/бг Вечер, с питието не се предлага сутрешна музика А1 - Вече казах,трябва ми НЕОГРАНИЧЕН НЕТ! Някога ще го ползвам повече,твърде често - не. Но. Като казваме, неограничен, значи неограничен и високоскоростен! Не вие, аз съм на загуба, но ТАКА си го искам.

  • 001 събуждане 15.03.2023 19:20

    До като народът не скочи на продажните и корумпирани властимащи, ще си разиграват коня до пълния ни крах и зануляване

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

везни