При запазване на очертаните негативни тенденции за дефицита се увеличава възможността с ускорени темпове да се приближим до горните граници на дълговия критерий от 60 % от БВП.

Свързани новини

15.03.2023 13:30

България е пред фалит: Финансовият министър

Видян 3558 пъти | Коментари 6
Гласували 3 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Всички министерства да намалят разходите си с 20% заради риск за бюджета, настоя в доклад министърът на финансите Росица Велкова-Желева от последното Народно събрание. Според отчета България е заплашена от фалит, тъй като има сериозен проблем за поддържането на фискалната стабилност. В тази връзка МС може да изтегли нов заем от МВФ. Това на свой ред ще наложи сериозни финансови рестрикции. В тази ситуация ще се стигне и до замразяване на доходите.


„Разработените от МФ разчети показват, че при запазване действието на приетите през 2022 г. политики и отразяване на фискалните ефекти от влезли в сила нормативни актове, предопределящи приходите и разходите, целогодишният ефект за 2023 г. предполага значително влошаване на бюджетното салдо на сектор Държавно управление в размер на 6,9% от БВП, за което МФ сигнализира още през месец август м.г. (когато пое от Асен Василев -ПП/ДБ хазната)“, алармира министърът. И добавя, че това е резултат от мерките, взети от последните няколко НС.


Велкова предупреждава, че ефектът от прилагането на всички досегашни политики като увеличаване на помощите, вдигането на пенсиите и заплатите и нереализираните инвестиционни разходи, водят „до значително увеличаване на разходите на бюджета за 2023 г. и в средносрочен план дефицитите са отново в порядъка от 6-7% от БВП.


При тези параметри се очертават рискове за фискална устойчивост. Появи се липса на гъвкавост за отпадане на действащи и реализиране на нови социални политики. Увеличава се рискът от включване на страната ни в процедура по прекомерен бюджетен дефицит, което поражда задължения за предприемане на коригиращи мерки, неизпълнението на които може да доведе до санкции от ЕК, в т.ч. и спиране на ЕС плащания. Има риск за промяна на съществуващия курс на лева към еврото. За неопределено време може да се наложи отлагане на присъединяването ни към еврозоната. Появява се и вероятност от влошаване на кредитния ни рейтинг.


Възможно е повишаване цената на дълговото финансиране и затруднения при емитиране на външни и вътрешни заеми, което ще създаде проблеми за бюджетните разходи, както и ще доведе до значително повишаване на лихите за обслужване на дълга. Това може да наложи страната ни да ползва нов заем от МВФ.


При запазване на негативните тенденции за дефицита, бързо се увеличава възможността да се приближим до горните граници на дълговия критерий от 60% от БВП, сочи още прогнозата на МФ.


Егор Глазунов













 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 006 Anonimen 15.03.2023 21:27

    Г-жо министърке, защи спите и слугувате на чужди интереси? ЩОТ Е КОКОШКА.Като целия ни кокоШи "елит".

  • 005 рестарт 15.03.2023 20:05

    Намаляване с 50% заплатите на депутати, правителство и висши държавни служители и замразяване както е на целокупния беден бълг.народ, махане на всички пенсионери в държавните институции и намаляване на бройката им, спиране на помощта за усрайна, след като българите са пред фалит, преместване на усраинските бежанци в лагери, където са всички останали, спиране на лакействането за чуждите обирджийски вериги, ВЪВЕЖДАНЕ НА ПРОГРЕСИВЕН ДАНЪК! Г-жо министърке, защи спите и слугувате на чужди интереси? В каква зона на богатите ни бутате на всяка цена като ни фалирахте с вашата корумпирана и продажна политика???

  • 004 Anonimen 15.03.2023 20:00

    Държавата не е пред фалит. ТЯ Е ФАЛИРАЛА!

  • 003 Anonimen 15.03.2023 19:47

    Добър ден. Сега ли се сетихте това, което и кьоравите виждат.

  • 002 Anonimen 15.03.2023 17:24

    Жената е образована и с опит и си е на точното място . Народа трябва да търси виновниците, които спряха всички реки , поточета и дори кранчета пълнещи бюджета с валута. Могъщи държавни предприятия с дългосрочни договори (10-15-20 год.) бяха ликвидирани , защото били държавни ??? Смешно нали ! Няколко примера за печеливши държавни предприятия : Корабостроителен завод във Варна . "Ямболен" - Ямбол . ВТК Г.Димиров ( сега Миролио)в Сливен . Само този ВТК снабден с улта-модерни тъкачни станове (със Ц.П.У) изнасяше за целият свят всеки божи ден по 25 контейнера (40 футови) качествени платове . Сметнете колко хиляди долари отиваха всеки ден в бюджета само от това предприятие .Днес собственика "Миролио" ги внася в италианския бюджет.Килимарски завод Сливен " Съби Димитров " ежедневен износ за цял свят 15 контейнера . ЗММ Сливен и Нова Загора - ежедневен износ на стругове за цял свят -25 контейнера . АТЗ Стара Загора - огромни количества торове ежедневен износ за Азия, Европа и Африка ...

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

водолей