Свързани новини

17.04.2009 09:28

МВФ вещае тежки последици за Източна Европа

Видян 1712 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Докладът на МВФ "Перспективи за световната икономика" потвърждава лошите прогнози. Институцията предвижда продължителна икономическа криза и бавно възстановяване, съобщи БГНЕС. Особено тежки ще са последиците за Източна Европа.


Очевидно е, че икономистите гледат на сегашната криза като на по-различна от познатите досега в световната история. В новото издание на доклада си "Перспективи за световната икономика" МВФ анализира всички елементи на кризата, за да прогнозира как ще се развие тя. Алистър Скот, старши икономист в МВФ смята, че "вече е ясно, че глобално икономиката преживява най-голямата си криза след Втората световна война". "Тя комбинира финансов срив със световна икономическа рецесия", казва той и добавя: Анализът показва, че тази комбинация най-вероятно ще има за резултат една необичайно тежка и продължителна криза.
Икономическата криза не само не отминава, но дори все още не сме стигнали дъното й. "Проблемът е, че ефектът върху реалната икономика тепърва ще се почувства. 2009 със сигурност ще е лоша година навсякъде по света по отношение на икономическия растеж. Това се отнася най-вече за развитите икономики, но и за формиращите се пазари", смята от своя страна директорът на МВФ Доминик Строс-Кан.
МВФ не прави предвиждания за това кога може да се очаква икономическо възстановяване. От институцията посочиха също, че пресъхването на капиталовите потоци представлява особен проблем. Рисковете от него са най-големи за формиращите се икономики, най-вече за Източна Европа. В доклада се казва: "Задълженията на Източна Европа, измерени спрямо БВП на региона, изпъкват като най-големи в сравнение с останалите региони с формиращи се икономики." Рязкото спиране на капиталовите потоци е предизвикало 17.6% процента спад в индустриалното производство на страните в Източна Европа. При това притокът на капитали няма да се възобнови в скоро време, посочва икономистът на МВФ Щефан Данингер. "Трябва да се има предвид намалената кредитоспособност на развитите икономики, които са източник на по-голяма част от финансирането за развиващите се пазари", казва пред Дойче веле Щефан Данингер. Международната финансова институция, която напоследък застана начело на борбата срещу кризата, подчерта, че само общи действия могат да ограничат пораженията в следствие на икономическия срив. "Шокът на финансовите системи е прекалено голям, за да се залага на индивидуални действия. Необходими са общи и координирани усилия на развитите и формиращите се икономики", каза още Щефан Данингер. Втората част на доклада с конкретни данни за икономическата перспектива на всички държави и региони ще бъде публикуван следващата седмица, в навечерието на пролетните срещи на МВФ.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

рак

Очарованието ви е заразно

Очарованието ви е заразно и с него каменни сърца