Международният валутен фонд повиши прогнозата си за глобалния растеж през 2023 г. с  0,2 проценти пункта до 2,9%, отбелязвайки, че повторното отваряне на Китай след двегодишната строга политика на "нулев Covid" е проправило пътя за "по-бързо от очакваното" възстановяване

Свързани новини

31.01.2023 12:08

МВФ повиши леко прогнозата си за глобалния растеж през 2023 г. до 2,9%

Видян 1308 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Международният валутен фонд повиши прогнозата си за глобалния растеж през 2023 г. с  0,2 проценти пункта до 2,9%, отбелязвайки, че повторното отваряне на Китай след двегодишната строга политика на "нулев Covid" е проправило пътя за "по-бързо от очакваното" възстановяване, предаде БНР. В подкрепа за възходяща оценка е и "изненадващо устойчивото" търсене в Съединените щати и Европа, както и облекчаването на енергийните разходи след рязкото има повишение през миналата година.

МВФ обаче предупреди, че балансът на рисковете относно икономическото развитие остава в посока надолу, но отбеляза, че неблагоприятните рискове са намалели от октомври миналата година насам. През октомври фондът прогнозира икономически растеж през настоящата година от 2,7 на сто с предупреждения, че светът лесно може да изпадне в рецесия.


Според прогнозите на фонда глобалният растеж ще се забави през тази година до 2,9% от 3,4% през 2022г., след което ще се ускори до 3,1% през 2024 г. Прогнозата за догодина обаче е с 0,1 проценти пункта под прогнозата на МВФ от миналия октомври, тъй като пълното въздействие на агресивните повишения на лихвените проценти на централната банка забавя търсенето.

Международната организация също така заяви, че очаква корекциите на паричната политика на централните банки по света (повишаването на лихвите) и конфликтът Русия-Украйна да продължат да влияят върху икономическата активност в световен план.

Главният икономист на МВФ Пиер-Оливие Гуринша посочи, че рисковете от рецесия са намалели и че централните банки постигат напредък в контролирането на инфлацията, но е необходима още работа за ограничаване на цените и нови смущения могат да дойдат от по-нататъшната ескалация на руската война в Украйна и битката на Китай срещу Covid-19 .

"Трябва да сме подготвени да очакваме неочакваното, но това може да представлява повратна точка - с достигане на растежното дъно и след това спад на инфлацията", каза Гуриншас пред репортери за перспективите за 2023 г., предаде Ройтерс.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

лъв