МВФ отбеляза, че през последните месеци се наблюдава постоянно влошаване на индексите на мениджърите по покупките (PMI), които проследяват редица икономики от Г-20.

Свързани новини

19.11.2022 07:16

МВФ публикува мрачна прогноза за световната икономика

Видян 10461 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Международният валутен фонд понижи прогнозата си за световната икономика, като в последния си доклад заяви, че "перспективите са по-мрачни" от очакваното.

МВФ постепенно намалява прогнозата си за глобалния растеж през 2023 г. от януари насам, когато предвиждаше растеж от 3,8 %. През октомври фондът понижи прогнозата си от 2,9% през юли до 2,7%, като заяви: "очакваме страните, в които се произвежда повече от една трета от световното производство, да се свият през част от тази или следващата година".


Анализаторите предупреждават, че има 25% вероятност рисковете, произтичащи от конфликта в Украйна, заедно с упоритата инфлация, да забавят световната икономика до по-малко от 2%.

МВФ отбеляза, че през последните месеци се наблюдава постоянно влошаване на индексите на мениджърите по покупките (PMI), които проследяват редица икономики от Г-20.


"Предизвикателствата, пред които е изправена световната икономика, са огромни, а отслабващите икономически показатели сочат, че предстоят нови предизвикателства", пише в блог публикация икономистът от изследователския отдел на МВФ Тригви Гудмундсон.

Кризата с разходите за живот, предизвикана от спираловидната инфлация при храните и горивата, продължава да засяга потребителите в целия свят. Според анализаторите на МВФ ръстът на цените е предизвикал поредица от увеличения на лихвените проценти, което оскъпява заемите. Те призоваха политиците да "продължат да дават приоритет на ограничаването на инфлацията", която вреди най-много на "уязвимите групи".


"Вероятно в много страни е необходимо по-нататъшно затягане на фискалната и паричната политика, за да се намали инфлацията и да се преодолее уязвимостта на дълга, и ние очакваме по-нататъшно затягане на политиката в много страни от Г-20 през следващите месеци", каза Гудмундсон, като подчерта, че макроикономическата среда е "необичайно несигурна".
 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 ИвайлоК 19.11.2022 09:29

    Какво друго да се очаква след една организирана и проведена двегодишна "пандемия" със затворени по домовете им хора и разорени бизнеси!?

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

рак