МВФ

Свързани новини

03.02.2024 07:01

МВФ намали прогнозата за растежа на Аржентина заради "шоковата терапия" на Милей

Видян 770 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Международният валутен фонд (МВФ) преразгледа икономическите си перспективи за Аржентина, като прогнозира втора поредна година на отрицателен растеж на фона на стремежа на президента Хавиер Милей да направи това, което в доклада на МВФ се нарича "значителна корекция на политиката" в страната.

В последната си актуализация на Световните икономически перспективи от вторник МВФ заяви, че брутният вътрешен продукт на Аржентина ще се свие с 2,8 % през тази година, след което през 2023 г. ще намалее с 1,1 %. Още през октомври МВФ прогнозираше 2,8% ръст на икономиката през 2024 г.

Според доклада инфлационният скок в Аржентина е основният фактор, който повишава прогнозата за инфлацията през 2024 г. за развиващите се пазари и развиващите се икономики, като я изпраща до 8,1%.

"Преразглеждането на прогнозата [за Латинска Америка и Карибите] за 2024 г. отразява отрицателния растеж в Аржентина в контекста на значителна корекция на политиката за възстановяване на макроикономическата стабилност", заяви МВФ.


Аржентина, третата по големина икономика в Латинска Америка, понася тежестта на тежка икономическа криза след десетилетия на дълг и лошо финансово управление. По приблизителни оценки 40 % от аржентинците живеят в бедност. Годишният процент на инфлация в страната е сред най-високите в света - над 200% - и се очаква да нарасне още по-бързо през следващите месеци, след като правителството на президента Хавиер Милей девалвира песото с над 50% като част от така наречената "шокова терапия" за стабилизиране на болната икономика.

Малко след като встъпи в длъжност през декември, самоопределящият се като "анархокапиталист" Милей започна драматично съкращаване на разходите, за да промени ситуацията. Реформите намалиха защитата на работниците, дерегулираха индустриите и намалиха субсидиите за енергетиката и транспорта. Въпреки острите критики и протести на профсъюзите, Милей засега поддържа новите си политики, като предупреждава, че ще е необходимо време, за да се видят резултатите, и че нещата може да се влошат, преди да се подобрят.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

водолей