Аржентина представи реформи - "шокова терапия"

Свързани новини

22.12.2023 17:32

Аржентина представи реформи - "шокова терапия"

Видян 698 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Аржентинският президент Хавиер Милей обяви мащабни икономически реформи в опит да се пребори с най-тежката икономическа криза в страната от десетилетия насам.

Те включват приватизация на държавните компании, както и мерки за премахване на ограниченията върху износа и разхлабване на ценовия контрол.

Новоизбраният президент, който се описва като анархокапиталист, подписа в сряда указ, в който се посочват над 300 мерки като част от неговата "икономическа шокова терапия".

"Подписвам спешен указ, който ще даде старт на процеса на икономическо дерегулиране, от който Аржентина толкова много се нуждае", заяви Милей в телевизионно обръщение.

"Целта е да върнем свободата и автономията на хората и да започнем да премахваме огромното количество регулации, които затрудняват, пречат и спират икономическия растеж", добави той.

Милей представи списък с първоначални промени в политиката, които включват "модернизиране на трудовото законодателство, за да се улесни процесът на създаване на реални работни места", както и редица други дерегулационни мерки, засягащи туризма, сателитните интернет услуги, фармацевтиката, винопроизводството и външната търговия.

Планът му се появява една седмица след като новото правителство на Аржентина обяви 54% девалвация на песото, съкращаване на енергийните и транспортните субсидии и замразяване на разходите по някои основни държавни програми.


Планира се също така да бъдат увеличени данъците върху износа на зърнени култури от Аржентина - основен източник на световно предлагане на преработена соя, царевица и пшеница.

Инициативата беше посрещната с остри критики от страна на земеделски групи, които предупредиха, че мярката ще навреди на индустрията. Износът на зърнени култури е основен източник на валутни резерви за централната банка на страната и е необходим за финансиране на вноса и погасяване на дълговете.

Промените вече предизвикаха разделение, тъй като в сряда хиляди хора излязоха по улиците на Буенос Айрес, за да изразят недоволството си от плановете на правителството за строги икономии и да поискат по-голяма подкрепа за бедните.

Третата по големина икономика в Латинска Америка е изправена пред тежка икономическа криза след десетилетия на дългове и лошо финансово управление, като годишната инфлация надхвърля 160%, а 40% от аржентинците живеят в бедност.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 23.12.2023 13:42

    Горките аржентинци, ще бъдат приватизирани като нас.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

риби

Не позволявайте да ви налагат темпо на работа

Не позволявайте да ви налагат темпо на работа, което