Служебният кабинет тихомълком ликвидира лимита за възнагражденията в бордовете на 17 държавни фирми, пише Сега. Досега заплатите на изпълнителните директори в акционерните дружества бяха ограничени до максимум 18 МРЗ, а на бордоваците до 6 МРЗ

Свързани новини

07.02.2023 17:36

МС тайно махна тавана за заплатите в държавните фирми

Видян 4530 пъти | Коментари 2
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Служебният кабинет тихомълком ликвидира лимита за възнагражденията в бордовете на 17 държавни фирми, пише Сега. Досега заплатите на изпълнителните директори в акционерните дружества бяха ограничени до максимум 18 МРЗ, а на бордоваците до 6 МРЗ.


 Вече размерът им ще се определя от съответните министерства-принципали.
Така възнагражденията на бордовиците почти ще се изравнят с доходите на соцлидера Корнелия Нинова и зама й Георги Свиленски, които критикуват по повод въпросните възнаграждения служебното правителство, а работят по 2-3 дена седмично по 4 часа за повече пари. Като икономически министър Нинова и досега знаеше тези заплати, но едва през последните дни се сети за тях. Беше принципал 8 месеца, а нищо не промени, докато можеше.


Промените са факт след окончателните редакции в правилника за прилагане на закона за публичните предприятия. В документа са добавяни текстове, които отсъстваха в обявения за публично обсъждане вариант.


Според финалния вариант лимитите за шефските заплати отпадат във всички публични предприятия, създадени със специални закони. В момента съществуват 17 – тотализаторът, горските предприятия, НКЖИ, Пристанищната инфраструктура, РВД, Радиоактивни отпадъци, Управление и стопанисване на язовирите и др.


Предвидено е те да се преобразуват и след това РВД ще остане единственото предприятие с такъв статут, но в момента в групата са всички тези компании, които ще могат да се възползват от новия ред за неограничени възнаграждения. Не се знае кога ще е случи въпросното преформатиране. До юни дружествата трябва да представят график как ще се движат процесите.


И без отпадането на лимитите, максималните възнаграждения в държавните дружества скочиха рязко покрай увеличената минимална работна заплата. При лимит от 18 МРЗ за заплата на шеф в държавно АД това е равносилно на възнаграждение от 14 040 лв. при 12 780 лв. максимум през м.г. Размерът се актуализира на всяко тримесечие в зависимост от резултатите на дружеството по формула, но е преценено, че трябва да има и горна граница на заплащането. Повече взема сега като шеф на ПГ и участник в 2 комисии +2/3 безотчетни пари Корнелия Нинова.


С измененията в правилника държавата е ограничила част от правомощията на Агенцията за публичните предприятия и контрол за сметка на засилване на правата на МС и министерствата.


Така занапред методиката за оценка на изпълнението на бизнес програмите на дружествата ще се приема от кабинета. Агенцията ще отговаря единствено за оценката на бизнес програмите на големите предприятия, а останалите ще се оценяват от министерствата-принципали. С промените в правилника се въвеждат и изрични основания за предсрочно прекратяване на договорите на членовете на бордовете. Такива текстове досега липсваха и това силно затрудни рокадите в дружествата при установени проблеми в тях.


Занапред договорите за управление на държавните фирми ще могат да се прекратяват при неизпълнение на задълженията повече от 3 пъти в рамките на период до 3 месеца и при тежки нарушения на служебните задължения. Към тях попадат: уронването на престижа на дружеството или министерството-принципал, разпространяването на поверителни данни, извършването на конкурентна дейност през свързани лица. Не е ясно дали текстовете няма да отворят врата за саморазправа в държавните фирми, пише Сега.
 


Пламен Валентинов



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 готови за затвора 07.02.2023 21:20

    Кой ли е гласувал за измамника Радев, който замраи доходите на най-бедните и чезнещи европейци, но облагодетелства кохортата си цинично и безскрупулно?! Корупцията е овладяна и расте, бедните стават все по-бедни, а богатите все по-богати, ножицата на неравенство е разтегната до пръсване, а властта си държи на плоския данък за да богатее безмерно, пилеят се милиарди за хартиени самолети и помощи за Украйна, а българите бедстват и мизерстват. Що за арогантност и цинизъм показват непрекъснато и власт и депутати?!

  • 001 Anonimen 07.02.2023 17:51

    не ги е срам -НКЖИ, Горските стопанства и всички с изключение на РВД. не заслужават увеличение. Точно обратното!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

водолей